Ik kan me de keer nog goed herinneren dat ik een tweekilometertest deed op de ergo en afstapte. Wat voel je je dan slecht. Het moment dat je de hendel neerlegt, weet je al dat je het niet had moeten doen en wil je hem eigenlijk al weer oppakken. Maar het kwaad is al geschied. Je bent afgestapt.

Ik voelde me een ongelofelijke sukkel. Tijdens de race hadden mijn gedachten me erin geluisd. Ze hielden me voor dat het beter was om er maar mee te stoppen, want dit zou toch niks worden. Dat zou bovendien niet erg zijn, want … vul in elk willekeurig excuus. Natuurlijk is het wel erg om af te stappen en natuurlijk zijn de excuses die je bedacht  onzin. Maar je gedachten laten het lijken alsof het de beste keuze is. Zo loop je in een val die je zelf hebt gezet. Domdommerdandom! Ik heb sinds die ene keer de afspraak met mezelf gemaakt om nooit meer af te stappen. Daarna is het nooit meer gebeurd. Het kan dus nog goed met je komen als je een keer bent afgestapt.

NKIRWat je voelt op een bepaald moment in de race is zelfmedelijden. Die arme ik, waarom doe ik dit eigenlijk? En de uiterste consequentie van zelfmedelijden is afstappen. Mijn coach zei na die ene keer: “Govert, afstappen is als in je broek plassen in de winter. Eerst is het lekker warm, maar daarna zit je ermee”. En dat heb ik onthouden. Als je afgestapt bent kan je niet meer terug. Dus hoe ga je zelfmedelijden tijdens je race de kop indrukken? Ik kan je helaas niet in een week de Jedi-mindtricks leren die Shaolin- monniken toepassen om pijn te leren verdragen, of wat je moet doen om je gedachten te leren beheersen en de verlichting te bereiken. Wellicht is dat iets voor een volgende column. Maar ik kan wel iets anders handigs verklappen. Dit is iets wat me al vaak geholpen heeft in een race of training op momenten dat zelfmedelijden op de loer lag.

Het is tragi-komisch en je zal het a.s. zaterdag op de NKIR ook weer zien als je goed oplet. Zelfmedelijden kan je bij sommige mensen zien in hun blik en in hun houding op de ergometer. Je ziet de woorden ‘IK WIL NIET MEER’ bijna op hun voorhoofd staan. Sommigen stralen pure, doffe ellende uit. Zo erg dat de toeschouwer zelfs medelijden krijgt. En als je dat ziet, dan weet je al dat daar geen toptijd neergezet gaat worden. Daarentegen zien degenen die wel een toptijd neerzetten er heel kalm, sterk, zelfverzekerd, maar vooral gefocust uit, terwijl ze wel op de top van hun kunnen presteren. Zou het kunnen dat hun houding, blik en kalmte juist iets te maken heeft met het behalen van een goede tijd?

Het zou mooi zijn als we alleen onze houding en blik hoefden te veranderen om een toptijd neer te zetten. Helaas, dat is niet het geval. Maar ik weet wel dat zitten als een geschopte hond op die ergometer, geen positieve invloed heeft op je tijd. Als je onzeker, fatalistisch en lethargisch op de ergometer zit, gaan je gedachten handelen naar je houding. Het is eigenlijk een catch22. Je bent onzeker en moe, daarom ga je zo zitten. Omdat je zo gaat zitten word je nog vermoeider en onzekerder. Je houding past zich aan aan je gedachten en andersom. Vergelijk het met lachen. Als je nu jezelf zou dwingen om heel hard te gaan lachen, word je vanzelf vrolijk. Probeer maar eens. Ik claim dat je je lichaam kan dwingen om zich zelfverzekerd, sterk en gefocust te voelen. Maar wat moet je daarvoor doen?

Zie dit voor je. De race is begonnen. Je bent goed weggegaan, maar het begint zwaar te worden. Echt zwaar. Je score schiet af en toe een beetje de verkeerde kant op en je begint je af te vragen of je deze score wel vol kan houden. Dat is het eerste moment van zwakte. Op het moment dat je ook maar de gedachte van zelfmedelijden voelt opkomen moet je heel goed opletten. Wat je dan moet doen is precies op de manier zitten, op de manier adem halen en op dezelfde manier kijken als je in je beste race deed. Dat beeld van jezelf, extreem zelfverzekerd in je beste race, is een krachtig middel van visualisatie.  Je lichaam in een bepaalde staat dwingen en visualiseren zorgt ervoor dat je beter in staat bent te je halen hard te maken. Je zal merken dat je makkelijker terugkeert in de zelfverzekerde staat waarin het mogelijk is om te presteren. Dat is de staat waarin toppers als Roel Braas, Boudewijn Röell en Stef Broenink hun brute tijden neerzetten alsof het niets is.

Ergometeren is vooral testen op mentale hardheid. Iedereen heeft een streeftijd die hij fysiek gezien zou moeten kunnen halen. Maar of je die gaat halen, hangt in de meeste gevallen af van je mentale conditie. Gelukkig is de geest te trainen en zijn er talloze trucjes en oefeningen die je mentaal sterker en weerbaarder kunnen maken. Want dat ga je nodig hebben aanstaande zaterdag. Op de NKIR is er niet 1 wedstrijd waarin iedereen om de eerste plek strijdt. Nee, er zijn in ieder veld pakweg 60 individuele wedstrijden aan de gang waar iedereen een winnaar of verliezer kan zijn. Het resultaat daarvan heb je zelf in de hand. Maar als je roeit, kijkt, ademt en je voelt als een winnaar, is de kans in ieder geval groter dat je ook daadwerkelijk een winnaar wordt. Tenzij je afstapt en liever in je broek plast.

Meer van dit soort foto’s? Kijk op de website van Merijn Soeters.

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Je zult hem vast al eens een keer hebben gezien en misschien is/was hij wel jouw roei-instructeur! Ottojan, student Bouwkunde aan de Hogeschool Inholland Haarlem, heeft zijn passie voor de roeisport ontwikkelt bij de studentenroeivereniging Amphitrite. Als lid heeft...

Lees meer
600 km – 12 provincies – 24 uur: wat een tocht!

600 km – 12 provincies – 24 uur: wat een tocht!

Wat een tocht! 600 km in 24 uur langs alle 12 de provincies lijkt bijna onmogelijk. 90% van de mensen waaraan we dit vertellen gelooft niet dat je lichaam hier fysiek toe in staat is. Hierbij ons verhaal over de fantastische tocht ‘De Ronde van Nederland’. Dagen...

Lees meer
Vlotverhalen: Balthasar

Vlotverhalen: Balthasar

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Balthasar die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug!KenmerkenBalthasar is te herkennen aan zijn feloranje oproei jasje. Het is een van de...

Lees meer
Vlotverhalen: Frits

Vlotverhalen: Frits

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Frits die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Open dagNa een open dag bij roeicentrum Berlagebrug was Frits verkocht. Hij was met zijn...

Lees meer
Vlotverhalen: Anna Mol

Vlotverhalen: Anna Mol

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Anna Mol die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Het eerst wat Anna zei tijdens ons gesprek is “je kan het roeien zo gek maken als...

Lees meer
Even voorstellen: David Jonker

Even voorstellen: David Jonker

De trouwe lezer van de TopRow blog heeft zijn naam al eens voorbij zien komen; David Jonker. Normaliter neemt hij de interviews af, maar dit keer staat hij zelf in de spotlight. Ik sprak met de “meest veelzijdige werknemer” van onze organisatie. Wie als instructeur...

Lees meer
Even voorstellen: Louise van Giezen

Even voorstellen: Louise van Giezen

“Zwitserse klokje”Louise werkt nu twee jaar bij Toprow. Ze is ooit geïntroduceerd door de huidige hoofdinstructeur Merel. Zij kennen elkaar van het junior roeien bij KR&ZV het Spaarne. Louise was begonnen als junior wedstrijd roeister maar na 2 jaar vond ze het...

Lees meer
Vlotverhalen: de drie Musketiers

Vlotverhalen: de drie Musketiers

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij drie dames die roeien bij Roeicentrum Berlagebrug. Dit vlotverhaal gaat over Lidwien, Marianne en Anneke. Lidwien is ooit begonnen...

Lees meer
Even voorstellen: Floris van de Ruit

Even voorstellen: Floris van de Ruit

Dit is Floris, een vrolijk, altijd lachende instructeur maar ook op een goede manier perfectionistisch. De geschiedenis van FlorisFloris is als peuter matroos begonnen met zeilen. Op 2 jarige leeftijd stond hij met een oranje reddingsvest om zijn nek klaar om de boot...

Lees meer
Vlotverhalen: Chris Berger

Vlotverhalen: Chris Berger

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij met Chris Berger, die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. RoemeniëEen lange tijd geleden was er een jongen van 14 jaar die wilde...

Lees meer
Vlotverhalen: Jacqueline

Vlotverhalen: Jacqueline

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij met Jacqueline, die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug.  AvondvierdaagseJacqueline roeit nu zo’n zes jaar bij Roeicentrum...

Lees meer
Even voorstellen: Reinier Calkhoven

Even voorstellen: Reinier Calkhoven

Dit is Reinier, een spontane, bescheiden zeilinstructeur met gevoel voor humor. JongReinier is begonnen op 7-jarige leeftijd met zeilen. Voor de lezers die onbekend zijn met de leeftijd waarop je mag beginnen met optimist zeilen bij het Watersportcentrum. Bij het...

Lees meer
Vladimir Putin verrassende winnaar online NKIR

Vladimir Putin verrassende winnaar online NKIR

Tijdens de online NKIR heeft Vladimir Putin uit Moskou bij de zware mannen de snelste tijd neergezet. Dit tot grote verbazing van de internationale sportwereld. Door Covid-19 was de organisatie van de NKIR dit jaar gedwongen om de wedstrijd online te organiseren...

Lees meer
Welkom TopRow Melbourne

Welkom TopRow Melbourne

Midden in de chaos dat 2020 is, viert Toprow de opening van een nieuwe locatie in Melbourne, Australië. De eerste Australische roeiers zullen op 4 November te water gaan, 8 maanden na de origineel geplande opening van de locatie, wat helaas was uitgesteld door de...

Lees meer
Even voorstellen: Harriet Lowe

Even voorstellen: Harriet Lowe

Als je al een keer bij onze locatie in Londen hebt geroeid zal je haar vast herkennen, dit is Harriet. Sinds 2018 versterkt zij ons team, waar ze meteen in het diepe is gegooid vlak na de opening van onze Toprow Putney locatie.Wat begon als een zomerbaantje werd na...

Lees meer
Even voorstellen: Aster Verhagen

Even voorstellen: Aster Verhagen

Dit is Aster, een spontane, lieve en altijd vrolijke zeilinstructrice. Aster is een prachtig voorbeeld van een door het watersportcentrum opgeleide zeilinstructrice. Dit zal ik uitleggen. De moeder van Aster begon 13 jaar geleden met een Valk cursus bij het...

Lees meer
Vlotverhalen: Jeanine Zoet

Vlotverhalen: Jeanine Zoet

Jeanine is afgelopen september eindelijk begonnen met zeilen, geïnspireerd door haar opa vele jaren geleden. Haar late start komt doordat haar vader nooit heeft leren zeilen. Hierdoor is de sport nooit overgedragen. In deze semi-lockdown door Covid-19 was het tijd om...

Lees meer
Laat het lichte roeien niet dood bloeden!

Laat het lichte roeien niet dood bloeden!

Het lijkt inmiddels definitief: het lichtgewicht roeien wordt door het IOC geschrapt van de olympische kalender. Binnen het Nederlandse (studenten)roeien is het sinds dat deze aankondiging in 2016 werd gedaan opmerkelijk stil gebleven. Ik vroeg me dan ook af: wordt er...

Lees meer
NLroei start nieuwe RoeiBond

NLroei start nieuwe RoeiBond

Voor NLroei lezers komt het niet als een verrassing: het mediaplatform start een nieuwe RoeiBond.  De afgelopen maanden werd de berichtgeving op het populaire platform gedomineerd door aanvallen op het bestuur van de KNRB. Nu is de maat vol voor de redactie.  Beoogd...

Lees meer
Een guerrilla aanval op de Sporthallen

Een guerrilla aanval op de Sporthallen

Van de NKIR organisatie tot deelnemers of roei-partners, in deze blogreeks nemen wij een kijkje achter de schermen. Hoe wordt de NKIR voorbereid? Hoe ziet de NKIR eruit door hun ogen? Deze week praten wij met de voorzitter van de NKIR organisatie, Jesse Bergman. ...

Lees meer
Even voorstellen: Will Golding

Even voorstellen: Will Golding

Zoals zoveel mensen in onze sport, begon Will niet als roeier. In plaats daarvan beoefende hij naast crosscountry ook voetbal en rugby, "niet bijzonder goed", zoals hij het zegt. Na zijn eerste jaar aan de University of East London kwam hij tot de conclusie dat hij te...

Lees meer
Inclusiviteit in de roeisport

Inclusiviteit in de roeisport

Onlangs kwam in Amerika de film 'A most beautiful thing' uit. De roeiers uit deze documentaire trokken eind jaren ’90 als eerste Afro-Amerikaanse roeiteam van een middelbare school, veel bekijks bij roeiwedstrijden. Ook de Nederlandse roeiwereld is vrijwel geheel...

Lees meer