Met de gewijzigde coronaregels geldt voor binnensporten de verplichting om een geldige QR-code te hebben. Omdat de Berlagebrug een overdekte sportaccommodatie creëert zullen deelnemers hun QR-code moeten tonen inclusief een identiteitsbewijs.

Sjaak de Kroon van de KNRB: “Heel vervelend dat we een binnen-buiten-binnen sport zijn met al die bruggen over de Amstel. Daar heeft de overheid natuurlijk niet bij stil gestaan bij het opstellen van de regels. Maar goed, we hebben overlegd met onze kamprechters en die waren gelukkig meteen bereid om extra officials te regelen zodat iedereen volgens de regels gecontroleerd kan worden.”

Kamprechter Gerard de Lee neemt de leiding over de controles zondag: “Controleren is altijd al onze core-business, dus dit past ons goed. We combineren dit direct met een inspectie van het wedstrijdtenue. Bij koud weer zie je bijvoorbeeld wel eens verschillende merken en kleuren thermo kleding in één boot. Iets wat natuurlijk absoluut niet geoorloofd is. We zullen deelnemers daar dan ter plekke voor bestraffen.”

Organisator Sjoukje Heemstra: “De tijd loopt natuurlijk gewoon door tijdens de controles, dus om zo veel mogelijk vertraging te voorkomen raden we alle deelnemers aan om hun telefoon, met de QR-code in beeld, samen met het ID-bewijs op de rechter bovenarm te plakken met duct tape. Ongevaccineerde roeiers moeten het bakboord bruggat nemen waar mobiele teams een sneltest zullen afnemen. Na ongeveer 15 minuten wachten kan de ploeg bij een negatieve uitslag weer door.”

Foto: Ellen de Monchy