De olympische roeiwedstrijden van 2028 zullen voor het eerst niet over 2000 meter gaan. Los Angeles krijgt de trieste primeur van races over 1500 meter.

Thierry Baudet – ooit lid van Nereus – is woedend: “De Spelen worden steeds infantieler. Omdat TV-kijkers zich geen zes minuten meer kunnen concentreren op een roeiwedstrijd moeten races korter worden? Een werkelijk walgelijke knieval aan de middelmatigheid,” aldus de FvD-voorman.

Ook Pepijn van Houwelingen, portefeuillehouder Sport bij FvD, is uitgesproken: “Waarom kon de olympische marathon van Tokio wél in het 800 kilometer verderop gelegen Sapporo worden gehouden en kunnen de roeiraces van Los Angeles niet op het 80 mijl verderop gelegen Lake Perris worden verroeid?”

Van Houwelingen is glashelder: “De daders achter deze schandalige beslissing zullen zich voor een tribunaal moeten verantwoorden. Dat zweer ik op de uil van Minerva!”