In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Anna Mol die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug.

Het eerst wat Anna zei tijdens ons gesprek is “je kan het roeien zo gek maken als jezelf wil”. Het eerste wat ik dacht was “je hebt gelijk laten wij het gesprek afronden”. Echter was dat niet wat er ter sprake kwam. Ik vroeg mij af wat haar dieper gelegen standpunt was achter deze uitspraak. Ze had jaren geleden een proefles bij RIC in de skiff met vriendinnen. Na 10 meter sloeg ze om. Na de les was ze niet van plan om het roeien op latere leeftijd nog te hervatten. Ze kon zich ook niet voorstellen dat iets wat er zo makkelijk uitziet zo moeilijk kan zijn. En dan zo’n eerste uitspraak? Het vraagt om uitleg.

Tweede kans
Na 17 jaar besloot ze het roeien een tweede kans te geven. Ze roeit nu twee jaar bij het roeicentrum en is begon in de C4+ in plaats van direct de skiff in te stappen. Anna stoot zich niet tweemaal aan dezelfde boot. Ze heeft eerst leren boordroeien en daarna leren scullen. Precies zoals onze opleiding in elkaar zit. Inmiddels roeit ze twee keer per week in de Liteboat en wil ze nooit meer terug naar de C4+.

Ontwikkeling
De vier weken winterstop hebben haar goed gedaan. Ze roeit nu beter dan ooit. Het doel is, ondanks slechte ervaringen uit het verleden, om uiteindelijk in de skiff te roeien. De Liteboat is het opstapje naar de skiff. Het fijne van roeien in de Liteboat is dat je zelf kan bepalen aan welke technische punten je werkt, waar je naar toe gaat en hoeveel opzetjes je doet. Het liefst met zo min mogelijk andere roeiers in de buurt zodat ze zich goed kan concentreren. Zo kan ze de meeste stappen zetten in haar ontwikkeling. Ze is erachter gekomen dat roeien en dus haar ontwikkeling geen leeftijd kent.

Natuur
Het roeien in de buitenlucht vindt ze fantastisch, de natuur, vogels, water en zon. Vanuit de binnenstad vaart ze regelmatig richting Ouderkerk, lekker de stad uit. De natuur die bepaalt onder welke weersomstandigheden ze roeit. Regen, wind, vriezen en 35 graden met bootjes. Anna is er altijd. Daarnaast geeft ze aan dat het Amsterdam Light festival varen magisch is. Lampjes, licht, kunst, traditionele woonkamers van grachtenpanden waar je een keer stiekem naar binnen kan kijken. Gek genoeg is de tocht ondanks het magische tintje niet voor herhaling vatbaar. De reden is dat Liteboat roeien veel leuker is.

Dan rest ons de laatste twee vragen: Zien wij Anna nog steeds roeien in de skiff op 80jarige leeftijd? Roeit ze dan lekker de stad uit onder alle weersomstandigheden, in haar eentje de natuur in. Kan ze het roeien dan nog steeds “Zo gek maken als ze zelf wil”? De tijd zal het leren.

Vlotverhalen: Balthasar

Vlotverhalen: Balthasar

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Balthasar die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug!KenmerkenBalthasar is te herkennen aan zijn feloranje oproei jasje. Het is een van de...

Vlotverhalen: Frits

Vlotverhalen: Frits

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Frits die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Open dagNa een open dag bij roeicentrum Berlagebrug was Frits verkocht. Hij was met zijn...

Vlotverhalen: de drie Musketiers

Vlotverhalen: de drie Musketiers

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij drie dames die roeien bij Roeicentrum Berlagebrug. Dit vlotverhaal gaat over Lidwien, Marianne en Anneke. Lidwien is ooit begonnen...