In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Balthasar die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug!

Kenmerken
Balthasar is te herkennen aan zijn feloranje oproei jasje. Het is een van de weinige Berlage roeiers die een professionele oproei jas aan heeft tijdens zijn lessen. Met zijn oranje jas aan komt hij twee keer per week stipt op tijd binnengelopen voor zijn hassle skiff les. 

Groei in snelheid
Zijn eerste roei moment kan hij zich nog goed herinneren. Hij startte aan de eerste cursus samen met een goede vriend. Met deze vriend is alles wat zij samen doen een competitie, zowel binnen als buiten het roeien. Iedere roeier kan zich goed inbeelden hoe dat moet zijn een wedstrijd tussen twee beginners. Een waterballet, wiebelen, schommelen, snoeken etc. Hij noemt dat de eerste paar lessen hem “bescheiden” maakten. De techniek was er nog niet, maar de wil om hard te roeien wel. Het hard roeien hangt voor hem samen met in de snelste boot roeien, dat is in zijn ogen de Hassle skiff. Zo is hij door de jaren heen vanuit de C4+ doorgestroomd naar de C4*, C2*, C1 en als laatste stap de Liteboat. Hij zal niet snel meer in een C4 stappen aangezien zijn techniek daar niet meer verbetert. Inmiddels maakt Balthasar het menig roei instructeur lastig om hem bij te houden in de Hassle Skiff. De snelheid zit er in.

Bijzonder
Naast het hard roeien zijn er drie andere reden waarom hij de sport zo bijzonder vindt. 
Ten eerste de sport is goed voor de fysieke gezondheid. Het is een manier om zijn rug sterker te maken, dat is voor hem een persoonlijk aandachtspunt.
Het tweede is dat als het hard waait en de schutting bij hem in de tuin is omgewaaid er toch altijd nog een kans is dat het roeien doorgaat. Met harde wind kan er vaak verscholen tussen de stadsgebouwen in een C4 geroeid worden over de Amsterdamse grachten. Hij heeft meerdere malen meegemaakt dat de lessen met windkracht 6 doorgang vonden.
Als laatste vindt hij het roeien zo bijzonder omdat het een simpele beweging is die oneindig wordt herhaald. De oefeningen en aanwijzingen die hij zes jaar geleden kreeg zijn tot op heden nog steeds elke training weer van toepassing. Elke keer kan het doel van de oefening op zijn plek vallen. Dit komt door de verschillende uitleg methodes van de instructeurs. Elke keer wordt er een ander deel van de haal besproken en net op een andere manier. Daardoor lukt het om steeds weer een deel te verbeteren en meer snelheid te winnen.

Kun jij ook hard in een Hassle skiff roeien? Dan stel ik voor om eens mee te roeien met Balthasar.

Vlotverhalen: Frits

Vlotverhalen: Frits

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Frits die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Open dagNa een open dag bij roeicentrum Berlagebrug was Frits verkocht. Hij was met zijn...

Vlotverhalen: Anna Mol

Vlotverhalen: Anna Mol

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Anna Mol die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Het eerst wat Anna zei tijdens ons gesprek is “je kan het roeien zo gek maken als...

Vlotverhalen: de drie Musketiers

Vlotverhalen: de drie Musketiers

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij drie dames die roeien bij Roeicentrum Berlagebrug. Dit vlotverhaal gaat over Lidwien, Marianne en Anneke. Lidwien is ooit begonnen...