In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij drie dames die roeien bij Roeicentrum Berlagebrug.

Dit vlotverhaal gaat over Lidwien, Marianne en Anneke.

Lidwien is ooit begonnen met roeien door het enthousiasme van Marianne. Zij kende elkaar al voor het roeien. Met dit vaste tweetal werden er blok na blok één of twee roeiers toegevoegd. Helaas kon er geen vaste match voor een vierpersoons ploeg gevonden worden. Tot een administratieve medewerker van het roeicentrum drie jaar geleden dacht laten wij Anneke aan het tweetal toevoegen. Dit bleek een ideale combinatie. Tot op de dag van vandaag roeien ze elke week als drietal met veel plezier, eerst in een vier en nu in een Liteboat.

Architectuur
Wat het roeien voor deze drie dames zo leuk maakt. Is dat Marianne een geboren Amsterdamse. Tijdens haar loopbaan voor de gemeente Amsterdam heeft gewerkt en zich voornamelijk bezig hield met de gemeentelijke gebouwen in de hoofdstad. Ze kan over alle gebouwen een kleine toelichting geven. Het is ook niet zo gek dat ze met zijn drieën het liefst door de binnenstad varen. Lidwien en Anneke zijn een en al oor tijdens de livecolleges van Marianne.

Rondjes
Hun favoriete stads rondes zijn Artis, Rijksmuseum en Raamgracht.
De ronde om Artis is zo fantastisch omdat er bij de Kromhoutwerf een korte pauze ingelast kan worden om naar de olifanten en de giraffes te kijken. Het water van de gracht ligt lager dan de kade maar de dieren zijn zo reusachtig dat je ze goed kan observeren vanuit de boot.
De ronde om het Rijksmuseum gaat van de Amstel – Prinsengracht – Reguliersgracht – Lijnbaansgracht – Ruysdaelkade en via de Amstelkade weer terug. Het leuke is dat er een klein sluisje zit tussen de Lijnbaansgracht en de Ruysdaelkade. Dit sluisje is echt zo smal dat een roeiboot er slippend doorheen moet varen. Naast het smalle stuk is er weinig ruimte voor een boot om op snelheid te komen en daarna al slippend met genoeg vaart de afstand te overbruggen.
De ronde Raamgracht valt in hetzelfde straatje “grachtje” als het sluisje wat hierboven beschreven is. Dit is een smalle gracht met éénrichtingsverkeer. Het is aan de instructeur om zijn/haar hoofd koel te houden en de boot precies door het midden van de gracht te sturen. De bladen scheren dan rakelings langs de woonboten en de kade.

Luisteren
Na al die jaren roeien hebben ze afgelopen blok een nieuwe tip gekregen. De instructrice vertelde dat de roeiers hun ogen moesten sluiten en moesten luisteren naar het geluid van de boot. Dat traint het boot gevoel, de roeier kan niet meer zien wat er gebeurd waardoor andere organen gebruikt moeten worden om toch synchroon te blijven roeien. Dit was voor hen een nieuwe ontwikkeling in het roeien. Ze vinden het elke keer weer leuk om  van nieuwe instructeurs dingen te leren. Iedere instructeur heeft zijn/haar focus punten.

Kokosmakroon
Na een intensief rondje roeien moet de les goed afgesloten worden met een kopje koffie en hun favoriete kokosmakroon. Wij hopen voor onze roeiers dat dit snel weer een oude gewoonte wordt. 

Vlotverhalen: Balthasar

Vlotverhalen: Balthasar

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Balthasar die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug!KenmerkenBalthasar is te herkennen aan zijn feloranje oproei jasje. Het is een van de...

Vlotverhalen: Frits

Vlotverhalen: Frits

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Frits die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Open dagNa een open dag bij roeicentrum Berlagebrug was Frits verkocht. Hij was met zijn...

Vlotverhalen: Anna Mol

Vlotverhalen: Anna Mol

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Anna Mol die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Het eerst wat Anna zei tijdens ons gesprek is “je kan het roeien zo gek maken als...