Dit is Aster, een spontane, lieve en altijd vrolijke zeilinstructrice.

Aster is een prachtig voorbeeld van een door het watersportcentrum opgeleide zeilinstructrice. Dit zal ik uitleggen. De moeder van Aster begon 13 jaar geleden met een Valk cursus bij het Watersportcentrum. Zij vond dit zo fantastisch dat ze haar 10-jarige dochter opgaf voor een optimist cursus en daarnaast ook nog voor haar zelf een zeilboot kocht. Inmiddels is Aster 13 jaar ouder en heeft ze vele zeil- en instructie diploma’s behaald. Het Watersportcentrum voelt inmiddels als haar tweede thuis.

In de eerste les wil Aster haar cursisten vooral meegeven dat zeilen de allerleukste sport is die er bestaat. De reden is dat al je dagelijkse verplichtingen en problemen er tijdens het zeilen heel even niet meer zijn. Op de Sloterplas ben je heel even niet meer in de drukke stad Amsterdam. In de boot waaien alle gedachten weg. Een komisch voorbeeld hiervan is wanneer kinderen in de cursus of de Splashweken het zeilen maar saai vinden en liever willen gamen. Na één goede windvlaag zijn de kids helemaal verkocht en is het gamen, voor heel even, volledig uit hun hoofd verdwenen tot ze weer op het vasteland staan. Dit euforische gevoel op het water, daar kan Aster niet over stoppen.

Aster zeilt zelf het liefst in de Laser Vago, de Valk vindt ze te saai. De Laser Vago is zo leuk omdat je kan planeren, een gennaker kan gebruiken, in de trapeze kan staan en dat het bij elke mede-zeiler anders aanvoelt. Het enige wat Aster niet wil, is in wedstrijdverband varen. Er moet geen druk op het zeilen liggen. Lekker op haar gemak, dat werkt voor haar het best.

Een laatste praktisch tip die ze mee wil geven is: laat nooit je roer los. Mocht je je roer loslaten dan is de kans groot dat de zeilboot (en een specifiek voorbeeld hiervoor is de optimist) rondjes gaat draaien, als een kleine tornado met zeil.

Kortom: zeilen is fantastisch. Wil je gedachten even weg laten waaien? Dan is deze sport daar ideaal voor en kan Aster je heel goed meenemen in dat gevoel.

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Je zult hem vast al eens een keer hebben gezien en misschien is/was hij wel jouw roei-instructeur! Ottojan, student Bouwkunde aan de Hogeschool Inholland Haarlem, heeft zijn passie voor de roeisport ontwikkelt bij de studentenroeivereniging Amphitrite. Als lid heeft...

Even voorstellen: David Jonker

Even voorstellen: David Jonker

De trouwe lezer van de TopRow blog heeft zijn naam al eens voorbij zien komen; David Jonker. Normaliter neemt hij de interviews af, maar dit keer staat hij zelf in de spotlight. Ik sprak met de “meest veelzijdige werknemer” van onze organisatie. Wie als instructeur...

Even voorstellen: Louise van Giezen

Even voorstellen: Louise van Giezen

“Zwitserse klokje”Louise werkt nu twee jaar bij Toprow. Ze is ooit geïntroduceerd door de huidige hoofdinstructeur Merel. Zij kennen elkaar van het junior roeien bij KR&ZV het Spaarne. Louise was begonnen als junior wedstrijd roeister maar na 2 jaar vond ze het...