De trouwe lezer van de TopRow blog heeft zijn naam al eens voorbij zien komen; David Jonker. Normaliter neemt hij de interviews af, maar dit keer staat hij zelf in de spotlight. Ik sprak met de “meest veelzijdige werknemer” van onze organisatie.

Wie als instructeur bij Toprow rondloopt krijgt al snel te maken met David. Sterker nog; als je bent aangenomen is hij de eerste die je zal bellen! David is namelijk verantwoordelijk voor het inroosteren van de instructeurs. Hij maakt dagelijks een praatje met de instructeurs, maar “meestal weten instructeurs niet zo veel van mij”.

Het begin
David is begonnen bij TopRow op zijn 18e, niet helemaal volgens plan. Hij had gesolliciteerd om roei-instructeur te worden, maar er werden toen eigenlijk geen instructeurs aangenomen. Er waren al genoeg roei-instructeurs kreeg hij te horen. Gelukkig kan David ook zeilles geven en omdat hij wel als zeil-instructeur aan de slag kon is hij aangenomen. Wisselend tussen roeien en zeilen werkte hij als instructeur, tot het roeien won. David ging namelijk zélf wat fanatieker roeien en kon geen zeilinstructie meer geven. Overigens heeft David zo ongeveer elk baantje binnen TopRow wel gedaan: Zeil-instructie, roei-instructie, Splashweken, bar draaien, deze duizendpoot kan het allemaal!

Roosters
Tegenwoordig is David niet meer zoveel op het water te vinden. Hoewel hij nog een fanatieke coach is bij zijn roeivereniging Willem III zit hij op het roeicentrum vooral achter zijn bureau. Daar is hij dan druk bezig met het inroosteren van instructeurs, zowel bij Roeicentrum Berlagebrug als op Watersportcentrum Sloterplas en tegenwoordig óók voor de nieuwe locatie in Haarlem. Bij het inroosteren komt het goed van pas dat hij zélf ook alles wel een keer heeft gedaan. Het fijnste gevoel op werk? “Als je de eerste versie van het rooster bekend gemaakt en je maar één of twee mails terug krijgt dat er iets niet klopt, dat is wel waar je het voor doet.”

24 uur
Naast roeien blijft het zeilen ook trekken: Met een groep zeil-instructeurs van het Watersportcentrum deed hij mee aan een 24 uurs race. De bedoeling was om in 24 uur zo veel mogelijk kilometers af te leggen, puur op windkracht. Die kilometers kon je maken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee. Op deze plekken moesten ze zo veel mogelijk rakken varen. Voor zeil-leken; een rak is een rechte lijn tussen twee boeien. Vol goede moed stapte ze in Amsterdam op de boot. Ze hadden een heel schema uitgedacht waarin er om de vier uur werd gewisseld. De eerste groep had een lastige taak voor de boeg, de wind kwam namelijk uit het noorden, precies daar waar ze heen moesten. Die eerste uren maakte ze maar weinig progressie. Gelukkig heb je in een race van 24 uur genoeg tijd om een slechte start goed te maken. De volgende dag bleek echter dat de wind helemaal was gaan liggen. De finish in Medemblik staat hem nog goed bij. “Normaal komt er niemand naar dat stadje, maar één keer per jaar is het daar bijna een festival. De hele jachthaven ligt vol en het stadje is overspoeld met zeilers.” Hij lacht als hij eraan terugdenkt. De dag dat hij ging zeilen zonder wind zal hij nooit meer vergeten.

Optimist
Het positieve uit dit soort tegenvallers halen is typisch David. Zo ook in deze tijd waar we door telkens veranderende maatregelen alle zeilen bij moeten zetten. David kan daar wel van genieten. “Dat is juist lekker afwisselend. Je moet dan echt creatief zijn en kijken naar wat er nog wel kan.” Hopelijk blijft hij het werken hier zonder dit soort afleiding ook leuk vinden. Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar met deze vrolijke alleskunner in ons team is het een stuk makkelijker!

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Je zult hem vast al eens een keer hebben gezien en misschien is/was hij wel jouw roei-instructeur! Ottojan, student Bouwkunde aan de Hogeschool Inholland Haarlem, heeft zijn passie voor de roeisport ontwikkelt bij de studentenroeivereniging Amphitrite. Als lid heeft...

Even voorstellen: Louise van Giezen

Even voorstellen: Louise van Giezen

“Zwitserse klokje”Louise werkt nu twee jaar bij Toprow. Ze is ooit geïntroduceerd door de huidige hoofdinstructeur Merel. Zij kennen elkaar van het junior roeien bij KR&ZV het Spaarne. Louise was begonnen als junior wedstrijd roeister maar na 2 jaar vond ze het...

Even voorstellen: Floris van de Ruit

Even voorstellen: Floris van de Ruit

Dit is Floris, een vrolijk, altijd lachende instructeur maar ook op een goede manier perfectionistisch. De geschiedenis van FlorisFloris is als peuter matroos begonnen met zeilen. Op 2 jarige leeftijd stond hij met een oranje reddingsvest om zijn nek klaar om de boot...