Dit is Reinier, een spontane, bescheiden zeilinstructeur met gevoel voor humor.

Jong
Reinier is begonnen op 7-jarige leeftijd met zeilen. Voor de lezers die onbekend zijn met de leeftijd waarop je mag beginnen met optimist zeilen bij het Watersportcentrum. Bij het Watersportcentrum mogen ouders hun kind opgeven vanaf 8-jarige leeftijd. Dit schept een beeld van hoe piepjong Reinier was toen hij begon met zeilen en hoeveel ervaring hij hedendaags heeft. Het kan dan ook niet anders dan dat deze man vol met avonturen zit.

CV
Voordat wij op zijn avonturen ingaan is het interessant om te weten hoe zijn zeil CV eruitziet. Begonnen in de optimist daarna op zijn 11e overgestapt naar de valk. Op zijn 16e valk instructeur en op zijn 19e hoofdinstructeur van de zeilschool. Hij wilde meer uitdaging dus ging op zoek naar een nieuw avontuur in het buitenland. Op 25-jarige leeftijd emigreerde hij naar Sint-Maarten om manager te worden van het zeilgedeelte van de Yacht Club. Hoe vet is dat?

Walhalla
Voor een zeiler is Sint-Maarten een Walhalla. Je kan het zo gek niet verzinnen, alles kan. Van het zeilen in een optimist tot een jacht met een lengte van 45ft (13,7m). Van kleine vriendschappelijk wedstijden tot aan internationale regatta’s. De enorm diversiteit zorgt voor een afwisselend takenpakket als manager van de Yacht Club. Hij was o.a. zeilinstructeur, wedstrijdcoach, manager, wedstrijdleider en noem maar op.

Avontuur
Zijn meest memorabele avontuur was op een doodgewone dag waarop een collega vroeg of hij team Brunel binnen wilde halen. Reinier zat te denken Brunel Brunel, het zal toch niet. Met stomheid geslagen liep hij naar buiten en kreeg daadwerkelijk de kans om de Volvo Ocean Race boot van Brunel aan te meren. Zijn zussen zijn fanatieke zeilers en gaan wel eens naar de boot van Brunel kijken als deze langskomt in Den Haag. Meer dan kijken is het niet want er moet een afstand van 25m behouden worden. En Reinier mag ze binnenhalen en vervolgens ook met de boot en het team zeilen. Hij kon het niet laten om zijn zussen een jaloersmakend bericht te sturen. Dit is voor elke zeiler een droom die uitkomt.


Brunel
Waarom deze boot zo fantastisch is? De boot is te vergelijken met formule 1 wagens. Alles is er voor gemaakt om enorme snelheden te bereiken. Alle onderdelen zijn van carbon zelfs de wc, er zijn geen bedden maar hangmatten en alles kan bewegen of versteld worden als het de snelheid verhoogt. Met een licht windje vliegt de boot vooruit, het roer blijft makkelijk bestuurbaar en de boot blijft stabiel in het water liggen.

 

 


Favoriet
Toch is de Volvo Ocean Race boot niet zijn favoriet.. Een vriendin van hem heeft een zeiljacht met een lengte van 45 ft. genaamd Out of Africa. Het bijzondere aan deze boot is dat er in het achterdek een zwembad verscholen zit. Met een druk op de knop opent het achterdek zich en komt er een zwembad tevoorschijn. De herinneringen aan het zeilen op deze boot door de Caribische zee blijven voor altijd warm gekoesterd.

Na vier jaar keert hij terug naar het koude kikkerlandje en geeft hij elke zaterdag valk les. Ondanks de vele kledinglagen is het toch wennen aan de Nederlandse winter temperaturen.

Tip
Mocht Reinier ooit je zeil instructeur worden, vergeet niet naar zijn avontuurrijke zeil verhalen te vragen. Dit is een klein deel van wat er allemaal verborgen zit.

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Je zult hem vast al eens een keer hebben gezien en misschien is/was hij wel jouw roei-instructeur! Ottojan, student Bouwkunde aan de Hogeschool Inholland Haarlem, heeft zijn passie voor de roeisport ontwikkelt bij de studentenroeivereniging Amphitrite. Als lid heeft...

Even voorstellen: David Jonker

Even voorstellen: David Jonker

De trouwe lezer van de TopRow blog heeft zijn naam al eens voorbij zien komen; David Jonker. Normaliter neemt hij de interviews af, maar dit keer staat hij zelf in de spotlight. Ik sprak met de “meest veelzijdige werknemer” van onze organisatie. Wie als instructeur...

Even voorstellen: Louise van Giezen

Even voorstellen: Louise van Giezen

“Zwitserse klokje”Louise werkt nu twee jaar bij Toprow. Ze is ooit geïntroduceerd door de huidige hoofdinstructeur Merel. Zij kennen elkaar van het junior roeien bij KR&ZV het Spaarne. Louise was begonnen als junior wedstrijd roeister maar na 2 jaar vond ze het...