In alle haast heeft Brinks waardetransport gistermiddag een tweede auto naar Poznan, Polen gestuurd. Dit naar aanleiding van de grote hoeveelheid goud die de Nederlandse equipe veroverde op alle andere Europeanen tijdens het EK. Eén auto bleek onvoldoende te zijn om alle plakken naar huis te brengen, nadat oranje vriend en vijand verraste door maar liefst elf podiumplekken te veroveren waarvan acht keer goud. 

Greetje de Loo, commissaris blikken van de KNRB: “We hadden gerekend op een stuk of drie gouden medailles en dan met name in de kleinere boottypes. Dan is het transport van de blikken nog te overzien. Nu is er echt sprake van een noodsituatie waarin we alle zeilen moeten bijzetten om de prijzen veilig thuis te krijgen.” 

Gezien de precaire economische situatie in Europa vreest de KNRB dat vooral de zuidelijke landen Nederland het edelmetaal niet gunnen. Direct na de finales, waarin de Italianen geen potten konden breken, schreef de Italiaanse La Gazzetta dello Sport al: “Net als Wopke Hoekstra toont ook de roei-armada een totaal gebrek aan ethiek en solidariteit.” Maar ook bij Duitsland, dat op de route Polen Nederland ligt, heeft Oranje zich erg ongeliefd gemaakt dit EK door alle prijzen weg te kapen. 

Greetje de Loo: “Als het goud eenmaal de grens met Nederland is gepasseerd is het gevaar wel geweken. Er is geen Europeaan die ons land nog in durft met onze code rood.”