De Utrechtse roeivereniging Triton maakt vanaf vandaag een doorstart als kerkgenootschap. Voorganger Abel Serooskerken, die zich tot gisteren nog Praeses liet noemen: “Al sinds onze oprichting vereren wij de God Triton. Als de liefde voor Hem het belangrijkste is waar je voor leeft, dan is het eigenlijk vreemd dat je jezelf een roeivereniging noemt in plaats van een kerkgenootschap. Om die reden leggen we hier sinds vandaag ook in onze naamgeving de nadruk op: Utrechtsch Studenten Kerkgenootschap Triton.

De afgelopen periode hebben we ons als goed gelovigen / brave burgers gehouden aan de aardse regels van de overheid als niet samenkomen met meerdere personen, de avondklok en steeds maar weer de handen wassen in onschuld. Maar de leden van onze gemeenschap zijn het zat. Ze willen weer perspectief, samen kunnen zijn in een roeiboot en een ouderwetse kroegjool vieren ergens in ons land van melk en honing.

Ook in plaatsen als Urk en Krimpen aan den IJssel zien we dat vele gelovigen momenteel behoefte hebben aan samenzijn, het woord van God en lekker zooien met omstanders.

Vandaar dat we zondag 13 juni de Varsity gaan verroeien. Vele Oude Vieren gevuld met godenzonen zullen in het zweet ons aanschijns strijden om een plaats in de roeihemel. Na de finale zullen wij zoals altijd in Adamskostuum te water gaan en de kroegjool vieren. Dan kan ik eindelijk mijn kans grijpen om een godin van Njord op de bek te pakken. De geest is gewillig, maar mijn vlees is natuurlijk ook zwak hè.

Uiteraard allemaal volkomen volgens de regels van de Grondwet. Het Varsity terrein is immers de ‘besloten plaats’ waar we ‘vrij zijn in gemeenschap met anderen, onze levensovertuiging te belijden,’ zoals art. 6 van de Grondwet luidt. Daar kan de wetgever ons dus niets maken met z’n corona-onzin, haha! Het Merwedekanaal in Utrecht is overigens ook zo’n besloten plaats, net als de Wooloomooloo en mijn slaapkamer. Als de berg niet naar Mozes komt, dan gaat Mozes maar naar de berg, snapt u?”

Foto: Ellen de Monchy