In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij met Chris Berger, die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug.

Roemenië
Een lange tijd geleden was er een jongen van 14 jaar die wilde leren roeien in Roemenië. Hij melde zich aan bij de lokale roeivereniging met de hoop om deze fantastische sport te beoefenen. Helaas was er al snel geen plek meer voor hem omdat er niet genoeg boten waren om iedereen te laten roeien. De sterkere jongens kregen al snel voorkeur boven Chris. Met een hoopgevende poging om te verhuizen naar een andere stad om daar de sport voort te zetten. Bleek de vereniging al snel niet genoeg leden te hebben om in ploegen te roeien. Het roeien liet hij op dat moment maar even voor wat het was.

Verhuisd
Tot 16 jaar geleden, Chris was in de tussentijd verhuisd van Roemenië naar Amsterdam en werkte voor de televisie. Hij had gesprekken met zijn collega’s over sporten en als snel kwam het roeien naar voren. Het roeien waar hij 40 jaar geleden mee was begonnen. Hij deed onderzoek naar waar hij het beste een nieuwe poging kon wagen en kwam al snel bij het roeicentrum uit.

Routes
Na de eerste les was hij verkocht en inmiddels roeit hij al meerdere jaren drie keer per week over de Amstel. Tijdens de lessen is hij zich gaan verdiepen in hoeveel verschillende routes je door Amsterdam kan varen in een les. Met 16 jaar ervaring beweert hij alle routes haalbaar binnen de lestijd gevaren te hebben.

Hoogtepunten
De route waar hij het meest trots op is, is een retourtje Ouderkerk a/d Amstel in een C4+ met een tijd van 1:25 uur.

De meest bijzondere is een rondje om Wittenburg waarbij er een brug gepasseerd wordt die zo laag en smal is dat je moet slippen en achterover moet gaan liggen om er doorheen te kunnen varen. Als de aanloop niet hard genoeg is kan je via de onderkant van de brug met je handen de boot vooruitduwen.

De meest spannende ervaring was het moment dat er een zwaan zijn nest aan het bewaken was en de boot waar Chris in zat als een bedreiging zag. De zwaan kwam op de boot afgevlogen en sloeg de instructeur met zijn vleugels. Om hun instructeur enigszins heel te houden deden de roeiers meerdere opzetjes om afstand te creëren. De zwaan was er nog niet klaar mee en bleef langere tijd achter de boot aan zwemmen. Gelukkig hadden ze de weerloze instructeur veiliggesteld en had hij naast een figuurlijk hartaanval geen klachten.

Gelukkig
Na deze verhalen gehoord te hebben zijn wij blij dat Chris na jaren weer is begonnen met roeien. Blij dat Chris nog steeds iedere week bezig is met zijn zoektocht naar een nieuwe stukje Amsterdam. Blij dat iedereen bij ons kan roeien zonder zich zorgen te maken over fysieke kracht of te weinig leden.

Vlotverhalen: Balthasar

Vlotverhalen: Balthasar

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Balthasar die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug!KenmerkenBalthasar is te herkennen aan zijn feloranje oproei jasje. Het is een van de...

Vlotverhalen: Frits

Vlotverhalen: Frits

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Frits die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Open dagNa een open dag bij roeicentrum Berlagebrug was Frits verkocht. Hij was met zijn...

Vlotverhalen: Anna Mol

Vlotverhalen: Anna Mol

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Anna Mol die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Het eerst wat Anna zei tijdens ons gesprek is “je kan het roeien zo gek maken als...