Govert 4giver

En tot mijn stomme verbazing zit ik op een dag op slag in de Holland 8. Hoe in hemelsnaam ben ik hier nu beland? Tenslotte ben ik maar een mannetje van 1,85 m, tegen wie mijn oude coach Jan-Willem van der Wal, al op mijn 16e zei dat ik nooit de top zou kunnen halen. En de andere coaches en de hele roeiwereld waren het daar lange tijd mee eens. Te klein, was het oordeel. Maar ik heb me daar nooit bij neergelegd. ‘Als ’t niet uit de lengte gaat, dan maar uit de breedte’. 

 

Ik wil hier absoluut niet vervallen in borstklopperij of rancuneus gezeur over klein zijn. Dit is slechts ter inleiding om duidelijk te maken waar ik vandaan kom en waar ik naar toe wil. Nee, ik schrijf dit in de hoop dat men doorkrijgt dat wie je bent, waar je vandaan komt, hoe dik je bent, hoe dun je bent, hoe lang je bent, niet uit maakt. Het gaat om wat je kan. En een mens kan veel, als hij ergens zijn zin op zet.

Maar hoe ziet men wat jij kan? Daar zit vaak het probleem. De grote jongens of meiden worden er uitgepikt en lijken al vertrouwen te krijgen voordat ze ook maar iets hebben gedaan. De kleineren moeten zich eerst 23 keer bewijzen voordat ze vertrouwen krijgen van de (bonds)coach.

Maar daarin schuilt juist de kracht van de kleinere of minder bedeelde roeiers, de underdoors. Die hebben zich altijd moeten bewijzen, waardoor ze op kansen moeten loeren en die als een strohalm aangrijpen. Ze weten dat ze verder dan het gaatje moeten gaan om het vertrouwen te winnen van de coaches. Ze presteren in feite beter omdat ze weten dat ze altijd afgerekend kunnen worden op hun gebrek. De grotere roeiers komt het vaker aanwaaien en ze hoeven zich niet meer zo te bewijzen, ze kunnen zich ‘mindere dagen’ permitteren. De langepatatgeneratie van het roeien noem ik ze. Daar gaan we de oorlog niet mee winnen. Ze missen vechtersmentaliteit en de bereidheid alles er voor te doen en te laten.

Kleintjes moeten dus altijd meer doen dan de groteren om hun gebrek te compenseren: extra spiermassa kweken, minstens 50 verschillende diëten proberen, spierverscheurende krachttraining doen, geestverruimende boeken lezen, visualisatie en vervolgens de alternatieve sector exploreren: ijszwemmen, ‘s nachts trainen, Finse sauna, infraroodsauna, vasten, ontgiftingskuren,  transcedente meditatie, biofotonentherapie, shiatsu massage, zuurstoftherapie, Tai-Chi. Ook allerlei soorten yoga: poweryoga, hatha yoga, bikram yoga, Ashtanga yoga, kundalini yoga, yin yoga, vinyassa yoga. En verschillende apparaten aanschaffen: massage apparaten, rollers, stretchers, een chi-energizer, blenders, een kiemapparaat, teflonvrije pannen, een aardingsdeken, compressie-kleding, ademhalingstrainers, harstslagmeters, snelheidsmeters, gewichthefschoenen, teenschoenen, een trx-suspension trainer, I did it all. En waarschijnlijk vergeet ik nog een heleboel. Voedingssupplementen en pillen ga ik niet eens opnoemen want dan zijn we morgen nog bezig. Kortom, iemand met een gebrek grijpt alles aan wat hem beter kan maken, zelfs het meest vergezochte. En het mooie is, daar kan je vervolgens ook vertrouwen uit putten: de gedachte dat je er alles aan gedaan hebt.

Vertrouwen is als geld, degenen die het niet hebben, moeten er hard voor werken om het te verdienen. Een roeier met een gebrek krijgt geen gratis vertrouwen. En dat is goed, want wie het vertrouwen met bloed, zweet en tranen heeft verdiend, zit terecht op zijn plek in de boot. Daarnaast zijn degenen bij wie het vertrouwen komt aanwaaien, toch vaak net wat lakser. Dat is hun zwakte. Op het moment dat de reuzen aan het slapen zijn, sla je toe en dan win je. Alle tegenwind die jij hebt doorstaan, maakt je mentaal net wat sterker dan hen. Succes begint echt bij onvoorwaardelijk vertrouwen in jezelf, alles ervoor over hebben en iets extreem graag willen. En, nu ik dit zo teruglees, moet je er misschien ook wel een beetje gek voor zijn…

 

Meer foto’s van de Holland 8? Bezoek dan de website van Merijn Soeters.

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Even voorstellen: Ottojan Splinter

Je zult hem vast al eens een keer hebben gezien en misschien is/was hij wel jouw roei-instructeur! Ottojan, student Bouwkunde aan de Hogeschool Inholland Haarlem, heeft zijn passie voor de roeisport ontwikkelt bij de studentenroeivereniging Amphitrite. Als lid heeft...

Lees meer
600 km – 12 provincies – 24 uur: wat een tocht!

600 km – 12 provincies – 24 uur: wat een tocht!

Wat een tocht! 600 km in 24 uur langs alle 12 de provincies lijkt bijna onmogelijk. 90% van de mensen waaraan we dit vertellen gelooft niet dat je lichaam hier fysiek toe in staat is. Hierbij ons verhaal over de fantastische tocht ‘De Ronde van Nederland’. Dagen...

Lees meer
Vlotverhalen: Balthasar

Vlotverhalen: Balthasar

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Balthasar die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug!KenmerkenBalthasar is te herkennen aan zijn feloranje oproei jasje. Het is een van de...

Lees meer
Vlotverhalen: Frits

Vlotverhalen: Frits

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Frits die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Open dagNa een open dag bij roeicentrum Berlagebrug was Frits verkocht. Hij was met zijn...

Lees meer
Vlotverhalen: Anna Mol

Vlotverhalen: Anna Mol

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Wij spreken met Anna Mol die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. Het eerst wat Anna zei tijdens ons gesprek is “je kan het roeien zo gek maken als...

Lees meer
Even voorstellen: David Jonker

Even voorstellen: David Jonker

De trouwe lezer van de TopRow blog heeft zijn naam al eens voorbij zien komen; David Jonker. Normaliter neemt hij de interviews af, maar dit keer staat hij zelf in de spotlight. Ik sprak met de “meest veelzijdige werknemer” van onze organisatie. Wie als instructeur...

Lees meer
Even voorstellen: Louise van Giezen

Even voorstellen: Louise van Giezen

“Zwitserse klokje”Louise werkt nu twee jaar bij Toprow. Ze is ooit geïntroduceerd door de huidige hoofdinstructeur Merel. Zij kennen elkaar van het junior roeien bij KR&ZV het Spaarne. Louise was begonnen als junior wedstrijd roeister maar na 2 jaar vond ze het...

Lees meer
Vlotverhalen: de drie Musketiers

Vlotverhalen: de drie Musketiers

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij drie dames die roeien bij Roeicentrum Berlagebrug. Dit vlotverhaal gaat over Lidwien, Marianne en Anneke. Lidwien is ooit begonnen...

Lees meer
Even voorstellen: Floris van de Ruit

Even voorstellen: Floris van de Ruit

Dit is Floris, een vrolijk, altijd lachende instructeur maar ook op een goede manier perfectionistisch. De geschiedenis van FlorisFloris is als peuter matroos begonnen met zeilen. Op 2 jarige leeftijd stond hij met een oranje reddingsvest om zijn nek klaar om de boot...

Lees meer
Vlotverhalen: Chris Berger

Vlotverhalen: Chris Berger

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij met Chris Berger, die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug. RoemeniëEen lange tijd geleden was er een jongen van 14 jaar die wilde...

Lees meer
Vlotverhalen: Jacqueline

Vlotverhalen: Jacqueline

In de rubriek ‘Vlotverhalen’ interviewen we elke keer iemand die geroeid of gezeild heeft bij een van onze locaties. Dit keer spreken wij met Jacqueline, die roeit bij Roeicentrum Berlagebrug.  AvondvierdaagseJacqueline roeit nu zo’n zes jaar bij Roeicentrum...

Lees meer
Even voorstellen: Reinier Calkhoven

Even voorstellen: Reinier Calkhoven

Dit is Reinier, een spontane, bescheiden zeilinstructeur met gevoel voor humor. JongReinier is begonnen op 7-jarige leeftijd met zeilen. Voor de lezers die onbekend zijn met de leeftijd waarop je mag beginnen met optimist zeilen bij het Watersportcentrum. Bij het...

Lees meer
Vladimir Putin verrassende winnaar online NKIR

Vladimir Putin verrassende winnaar online NKIR

Tijdens de online NKIR heeft Vladimir Putin uit Moskou bij de zware mannen de snelste tijd neergezet. Dit tot grote verbazing van de internationale sportwereld. Door Covid-19 was de organisatie van de NKIR dit jaar gedwongen om de wedstrijd online te organiseren...

Lees meer
Welkom TopRow Melbourne

Welkom TopRow Melbourne

Midden in de chaos dat 2020 is, viert Toprow de opening van een nieuwe locatie in Melbourne, Australië. De eerste Australische roeiers zullen op 4 November te water gaan, 8 maanden na de origineel geplande opening van de locatie, wat helaas was uitgesteld door de...

Lees meer
Even voorstellen: Harriet Lowe

Even voorstellen: Harriet Lowe

Als je al een keer bij onze locatie in Londen hebt geroeid zal je haar vast herkennen, dit is Harriet. Sinds 2018 versterkt zij ons team, waar ze meteen in het diepe is gegooid vlak na de opening van onze Toprow Putney locatie.Wat begon als een zomerbaantje werd na...

Lees meer
Even voorstellen: Aster Verhagen

Even voorstellen: Aster Verhagen

Dit is Aster, een spontane, lieve en altijd vrolijke zeilinstructrice. Aster is een prachtig voorbeeld van een door het watersportcentrum opgeleide zeilinstructrice. Dit zal ik uitleggen. De moeder van Aster begon 13 jaar geleden met een Valk cursus bij het...

Lees meer
Vlotverhalen: Jeanine Zoet

Vlotverhalen: Jeanine Zoet

Jeanine is afgelopen september eindelijk begonnen met zeilen, geïnspireerd door haar opa vele jaren geleden. Haar late start komt doordat haar vader nooit heeft leren zeilen. Hierdoor is de sport nooit overgedragen. In deze semi-lockdown door Covid-19 was het tijd om...

Lees meer
Laat het lichte roeien niet dood bloeden!

Laat het lichte roeien niet dood bloeden!

Het lijkt inmiddels definitief: het lichtgewicht roeien wordt door het IOC geschrapt van de olympische kalender. Binnen het Nederlandse (studenten)roeien is het sinds dat deze aankondiging in 2016 werd gedaan opmerkelijk stil gebleven. Ik vroeg me dan ook af: wordt er...

Lees meer
NLroei start nieuwe RoeiBond

NLroei start nieuwe RoeiBond

Voor NLroei lezers komt het niet als een verrassing: het mediaplatform start een nieuwe RoeiBond.  De afgelopen maanden werd de berichtgeving op het populaire platform gedomineerd door aanvallen op het bestuur van de KNRB. Nu is de maat vol voor de redactie.  Beoogd...

Lees meer
Een guerrilla aanval op de Sporthallen

Een guerrilla aanval op de Sporthallen

Van de NKIR organisatie tot deelnemers of roei-partners, in deze blogreeks nemen wij een kijkje achter de schermen. Hoe wordt de NKIR voorbereid? Hoe ziet de NKIR eruit door hun ogen? Deze week praten wij met de voorzitter van de NKIR organisatie, Jesse Bergman. ...

Lees meer
Even voorstellen: Will Golding

Even voorstellen: Will Golding

Zoals zoveel mensen in onze sport, begon Will niet als roeier. In plaats daarvan beoefende hij naast crosscountry ook voetbal en rugby, "niet bijzonder goed", zoals hij het zegt. Na zijn eerste jaar aan de University of East London kwam hij tot de conclusie dat hij te...

Lees meer
Inclusiviteit in de roeisport

Inclusiviteit in de roeisport

Onlangs kwam in Amerika de film 'A most beautiful thing' uit. De roeiers uit deze documentaire trokken eind jaren ’90 als eerste Afro-Amerikaanse roeiteam van een middelbare school, veel bekijks bij roeiwedstrijden. Ook de Nederlandse roeiwereld is vrijwel geheel...

Lees meer