Van de NKIR organisatie tot deelnemers of roei-partners, in deze blogreeks nemen wij een kijkje achter de schermen. Hoe wordt de NKIR voorbereid? Hoe ziet de NKIR eruit door hun ogen? Vandaag bellen we met … de quaestor van de NKIR! Julien Ruhl zit sinds 2018 in de NKIR commissie en is verantwoordelijk voor de financiën en de acquisitie.

Ik ben benieuwd, wat zijn eigenlijk je taken als ‘quaestor’?
Een quaestor was in het Romeinse rijk een publiek gekozen figuur die toezicht hield op de schatkist. Waarom we dit nog steeds zo noemen weet ik niet precies, het zal wel iets studentikoos zijn. In Nederland heet het eigenlijk gewoon ‘penningmeester’. Mijn taken zijn eigenlijk simpel. Zorgen dat we een begroting maken waarin echt alle kosten en inkomsten opgenomen zijn, zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Dan als het evenement nadert is het zaak te zorgen dat alles betaald wordt. Normaal gesproken houden we soms wat geld over aan het evenement, dit kunnen we dan het jaar erop herinvesteren. Dit jaar is dat anders. Elke cent die we overhouden gaat naar ons goede doel: World Child Cancer NL. Het klinkt raar, maar hierdoor ben ik nog gemotiveerder dan normaal om te zorgen dat we alle kosten zo laag mogelijk houden en daarnaast zo veel mogelijk deelnemers te werven, zodat zoveel mogelijk geld naar World Child Cancer NL gaat!

Maar… kosten, hoe zit dat dan? Het evenement is toch online?
Haha, ja, dat klinkt misschien raar. Maar wij gaan niet met de commissie uit eten van de inschrijf- en sponsorgelden. Normaal gesproken hebben we hele grote kostenposten aan huur van de locatie, huren van techniek en diensten zoals Time Team en de Live Video Commissie. Die eerste valt natuurlijk nu weg, maar we hebben nog steeds wel degelijks kosten voor techniek en diensten. We willen natuurlijk wel een evenement neerzetten wat zich onderscheid: anders kun je net zo goed zelf in je woonkamer een stukje ergometeren en geen inschrijfgeld betalen. Daarom onderscheiden wij ons door een hele gave livestream te maken en zo de mogelijkheid te bieden in beeld te komen. Daarnaast zorgen we dat men zo leuk en eerlijk mogelijk kan starten, ‘submit’ of ‘live’. Hiervoor is Time Team de absolute top. 

Oké. En vind je de inschrijfgelden dan niet wat hoog voor wat je krijgt?
Ik snap dat mensen dat vinden. Aan de andere kant moet je je realiseren dat alle opbrengsten naar het goede doel gaan. Indirect doneer je door je in te schrijven dus ook een klein bedrag aan World Child Cancer NL. Ik kan niet zeggen dat sowieso een bepaald percentage van je inschrijfgeld naar het goede doel gaat, want we moeten nou eenmaal de kosten die ik net noemde maken en dit is afhankelijk van ons totaal aantal inschrijvingen. Door deze kosten maken wordt ook een waardige NKIR, die mooi is om naar te kijken. En door alle publiciteit van de livestream en veel deelnemers halen we dan ook zeker weer meer geld op. 

Waarom hebben jullie gekozen voor een goed doel? Anders konden jullie de opbrengsten zelf herinvesteren.
We willen hiermee een nieuwe categorie deelnemer naar de NKIR krijgen. De sporter of roeier die misschien niet zo vaak op de ergometer zit, maar wel graag een uitdaging wil aangaan en hieraan gekoppeld geld ophalen voor het goede doel. We hebben afgelopen jaren al mooie acties gezien van (voornamelijk) competitieroeiers die geld ophaalden door bijvoorbeeld de Ringvaart Regatta te roeien. Daarnaast zamelden mannen van Laga vorig jaar geld in voor 3FM Serious Request. Dit soort acties zijn natuurlijk erg mooi. Omdat we dit jaar helaas niet in de Sporthallen kunnen starten voegt deze nieuwe component toch hopelijk een extra dimensie toe. En voor roeiers die meestal toch al starten, zoals degenen die in de NK velden starten of de eerstejaars ploegen, is de fundraiser een soort extra ‘wedstrijdelement’!

En waarom World Child Cancer NL?
Ik heb de mensen van World Child Cancer NL gesproken en het werk dat zij doen is echt enorm goed. Het komt erop neer dat gezondheidszorg voor kinderen met kanker in armere landen verbeterd wordt, en daarnaast gaat er geld naar onderzoek waar zowel Nederlandse als buitenlandse patiënten bij gebaat zijn.

Daarnaast is het het goed te vermelden dat er de absolute garantie is dat elke cent die we ophalen voor World Child Cancer NL goed gebruikt wordt. Deze organisatie heeft namelijk de zogenaamde ‘ANBI status’, wat een soort keurmerk voor onder anderen goede doelen is. Voor partijen die een donatie willen doen is dit trouwens extra aantrekkelijk, want de donatie kun je aftrekken van de inkomensbelasting! We hebben al zo’n €8000,- opgehaald met nog twee en een halve week te gaan, het gaat dus top!

Dankjewel voor je duidelijke antwoorden!
Graag gedaan. Tot 12 december!

Kostelijk vermaak in de Sporthallen

Kostelijk vermaak in de Sporthallen

Van de NKIR organisatie tot deelnemers of roei-partners, in deze blogreeks nemen wij een kijkje achter de schermen. Hoe wordt de NKIR voorbereid? Hoe ziet de NKIR eruit door hun ogen? Deze week praten wij met een van de deelnemers van de NKIR. Op 8 december 2018 deed...

Een guerrilla aanval op de Sporthallen

Een guerrilla aanval op de Sporthallen

Van de NKIR organisatie tot deelnemers of roei-partners, in deze blogreeks nemen wij een kijkje achter de schermen. Hoe wordt de NKIR voorbereid? Hoe ziet de NKIR eruit door hun ogen? Deze week praten wij met de voorzitter van de NKIR organisatie, Jesse Bergman. ...