Toprow startte deze zomer in London met een filiaal aan de Theems. De Amsterdamse instructeurs Willem Crul en Caitlin Smith kregen de belangrijke taak de eerste lessen te verzorgen. Een behoorlijke klus voor de nog jonge studenten.

“We zijn een beetje in het diepe gegooid, maar het was het meer dan waard”, vertelt Caitlin enthousiast in de kantine van Roeicentrum Berlagebrug. De pas 21-jarige studente Kunstmatige Intelligentie kwam per toeval in Londen terecht. “Ik zou oorspronkelijk een minor gaan doen in New York en wilde daar roeiles geven als bijbaantje. Maar dat ging door omstandigheden niet meer door. Jasper (Smink, eigenaar van Toprow, red.) vroeg toen of ik dan niet voor ruim een maand naar Londen wilde. En ik zeg nu eenmaal snel ‘ja’ tegen dingen. Daar komen leuke dingen van op je pad.”

Passie
Bijkomend voordeel was dat Caitlin tot haar achtste jaar in Engeland had gewoond en tweetalig was opgevoed. Onderdak vond ze bij familie. De net zo jonge geschiedenisstudent Willem kende deze voordelen niet. “Ik hoorde via Caitlin van deze kans en zocht nog een bijbaan voor de zomer”, zegt hij vrolijk. “Met roeien merk je dat iedereen dezelfde passie heeft. Als ik mensen kan helpen en blij kan maken, vind ik het al snel geslaagd. En als dat ook nog eens in een stad als Londen kan…”

Stroming
Het regelen en geven van de eerste lessen bracht behoorlijk wat met zich mee. “Zo was de sterke stroming op de Theems een grote uitdaging. In het begin maakte ik een totaal verkeerde inschatting van hoe ver ik stroomafwaarts kon gaan om weer op tijd terug te komen. Ook kwam ik een keer in een zandbank terecht omdat het water veel sneller daalde dan ik dacht. De verkeersregels op het water zijn ook eens een stuk ingewikkelder dan hier”, stelt Caitlin.

Inventief
Het missen van een roeibak om de beginselen van de haal aan te leren zorgde eveneens voor ongemak. “Uiteindelijk vonden we ook hier onze weg. We legden de boot op een afgelegen stukje en gingen zelf in het water staan om de boot vast te houden. Zo konden de cursisten oefenen met halen maken zonder dat boot snelheid had”, aldus Willem.

Coördinatie
Los van de lessen was ook de coördinatie nog een flinke klus. “Degene die dat daar zou gaan doen, ging precies toen wij kwamen op huwelijksreis. Afmeldingen kwamen via email binnen op het Roeicentrum hier in Amsterdam en voordat het dan bij ons was, was het vaak al te laat. Maar ook dat losten we op. Zo hadden we goed contact met de roeiers van London Rowing Club, waar onze boten liggen.”

Reclame
De lessen bleken populair. “Als je nog niet kan roeien, kan je niet zoals hier in Nederland bij een roeivereniging terecht. De Londense clubs nemen alleen maar mensen aan die al kunnen roeien. Toprow springt in dat gat. Inmiddels zijn er ook wel andere plekken waar lessen worden aangeboden, maar die zijn kleinschalig en lastig te vinden. Voor onze lessen is echt reclame gemaakt. We zijn zelfs op de Londense radio geweest”, stelt Caitlin.

Pionieren
Beide twintigers werkten voor hun vertrek nieuwe instructeurs in. “Ook hebben we nog een protocol geschreven voor nieuwe werknemers. Volgens mij loopt het inmiddels uitstekend. Als ik er zo op terug kijk zijn we echt aan het pionieren geweest”, zegt Willem trots. Caitlin: “Bij een van onze laatste lessen kwam een Nederlandse vrouw die in Amsterdam een les moest missen vanwege vakantie. Die haalde ze in Londen in. Toen zijn wij samen met haar man en kind gaan roeien. Een super leuke ervaring.”

Ervaringen
Zowel Caitlin als Willem kijken dan ook vol voldoening terug op hun werk. Willem: “Ik vond het achteraf best wat zo alleen in Londen. Ik ben er een stuk zelfstandiger van geworden. Op het eind woonde ik bij een aantal studenten in huis, dat was erg leuk.” Caitlin vond het vooral fijn om zo op zichzelf te zijn aangewezen. “Vooral om te weten hoe het is om zelf iets op te zetten en te regelen. Je leert ook veel beter hoe een bedrijf werkt. Daar heb ik later zeker iets aan.”