Het roeicentrum organiseert dit jaar voor de vijfde keer de Amsterdam Lightfestival toertocht. Elke editie doen er meer dan 1000 roeiers mee. Toprow sprak met één van de deelnemers, Marie-Jeanne Diederen (51), van de Maastrichtse Watersport Club (MWC).

Hoe raakte je bekend met de Lightfestival toertocht?
“Ik ben pas vijf jaar terug gaan roeien vanwege mijn zoon die er veel plezier uit haalde. Niet lang nadat ik begonnen was werd deze tocht aangeboden via de Toeractiviteitencommissie van MWC. Ik had pas net mijn brevet, dus het was super spannend om dan ineens op de smalle Amsterdamse grachten te roeien. Onze roeilocatie op de Maas geeft met de stroming natuurlijk genoeg uitdagingen, maar het is een compleet andere dynamiek. Ik vond het een fantastische ervaring en het maakte dusdanig veel indruk dat ik sindsdien elk jaar ben mee gegaan. Inmiddels organiseer ik het zelf.”

Hoe organiseren jullie de tocht?
“Mede omdat wij natuurlijk van ver moeten komen, maken we er echt een uitje van. We gaan al vroeg in de ochtend weg zodat we om 12:00u in Amsterdam kunnen zijn. Dan gaat men in groepjes uiteen voor verschillende activiteiten. Speciaal voor ons is dat een half uur eerder dan normaal, zodat we na afloop nog met elkaar kunnen eten voordat we weer terug naar Maastricht gaan. De eerste keer dat ik mee ging, waren we met 20 man. Inmiddels zijn het er 40, meer kan ook niet. Binnen een half uur dat je kan inschrijven is het de laatste jaren vol. Dit jaar hadden we zelfs 70 aanmeldingen. Op een ledenaantal van 400 – waarvan 100 actief – is dat enorm. Mensen zijn nu eenmaal heel enthousiast hierover en raden de tocht aan anderen aan. Ook nu hadden we iets van tien tot twaalf beginners mee. Ik deel de boten in en meng alles door elkaar. Jong en oud. Van wedstrijdroeiers, tot beginners en andere enthousiaste leden.”

Hoe beviel de tocht dit jaar in vergelijking tot eerdere keren?
“Het is elk jaar toch steeds weer een beetje anders. De eerste keer blijft de leukste, dat kwam door de combinatie van de kunstwerken en het feit dat het nieuw en spannend was. Vorig jaar was de minste, het kwam wat chaotisch over. Deze editie waren de kunstwerken weer beduidend mooier. Eén van de hoogtepunten waren twintig uitvergrote verlichte pluizen die boven de gracht bungelen. Ook de ‘sterren van Van Gogh’ vond ik mooi. Dat ging om een kunstmatige versie van de sterrenhemel die Vincent van Gogh ooit schilderde voor het beroemde schilderij ‘De Sterrennacht’. De kunstenaars proberen ons eraan te herinneren dat we zoiets – zeker in een stad als Amsterdam waar de nachtelijke lucht permanent vervuild is – tegenwoordig niet meer zien.”

Hoe verloopt de samenwerking met het Roeicentrum?
“Dat gaat heel goed. Elke boot krijgt een stuurman/vrouw mee die de route kent, inclusief de ‘ins en outs’ van de kunstwerken. Tevens is het belangrijk dat er goed gemanoeuvreerd wordt, want het is vrij druk op het water tussen de grote rondvaartboten. Dat gaat altijd goed. Uiteraard is de één wat enthousiaster dan de ander. Zo had ik de eerste keer het geluk iemand te treffen die mij wees op het prachtige boek ‘The Boys in the Boat’. Dat geluk moet je hebben. Maar ik zou het iedereen aanraden. Ik ken inmiddels vrienden van andere verenigingen die ook elk jaar komen.”

Ook meedoen? Het Lightfestival is nog tot 20 januari in de stad. De tocht duurt twee uur en kost 35 euro per persoon.