De Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) vaart samen met Toprow op zondag 4 augustus voor de tweede keer mee met een boot tijdens de Canal Pride in Amsterdam. In aanloop naar dit evenement plaatst Toprow een aantal artikelen omtrent dit onderwerp, om te beginnen met een interview met wereldrecordhouder in de skiff, Robert Manson (28), die er in 2014 openlijk voor uitkwam gay te zijn.

Jouw coming-out was vlak voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen, in 2014 werd het pas massaal opgepikt door de media. Was het een bewuste keuze het zo te doen?
“Ja, eigenlijk wel. Ik heb zelf een verhaal geschreven over hoe het bij mij is gegaan en dat gepubliceerd. Dat werd overal opgepikt. De belangrijkste reden was dat ik graag mijn ervaringen wilde delen over hoe erg ik met de situatie in mijn maag heb gezeten. Ik hoopte dat mensen konden zien dat het ook een positief verhaal is en dat als je gay bent – en in dit geval ook topsporter – dat dat uiteindelijk echt geen probleem is. Daarbij hoopte ik dat voor anderen in zo’n situatie mijn verhaal zou kunnen helpen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat veel mensen het zo hebben opgevat , maar ik ben erg blij dat sommigen het wel zo zagen. Ik heb ook een aantal zeer aardige berichten in die trant ontvangen.”

Heeft jouw coming-out ook invloed gehad op je roeiprestaties?
“Ik denk niet dat het mijn prestaties rechtstreeks beïnvloedt heeft. Het enige wat ik wel kan zeggen is dat het me een stuk gelukkiger heeft gemaakt buiten het roeien. Ik kon eindelijk mezelf zijn.”

Vind je dat homoseksualiteit inmiddels voldoende geaccepteerd is in de roeiwereld? En denk je dat dit in het roeien anders is dan in andere sporten?
“Homoseksualiteit is absoluut geaccepteerd in de roeiwereld. Ik heb nog nooit een vervelende ervaring gehad, dus ik denk dat een eerlijke sport als roeien daarin absoluut vooruitloopt. Er zijn daarentegen andere sporten die nog een behoorlijke weg te gaan hebben. Hoe meer mensen open worden over hun seksualiteit hoe meer het geaccepteerd wordt en mensen zich comfortabel voelen om open te zijn over wie ze zijn. Het is een soort domino-effect. Tegelijkertijd moet je hier ook voorzichtig mee zijn. Het is natuurlijk een erg persoonlijk iets en iedereen moet natuurlijk zelf beslissen of hij of zij er openlijk voor uitkomt gay te zijn of niet.”

Ben je van mening dat wereldroeifederatie FISA genoeg doet op dit gebied. Er is al een Vrouwen Commissie, maar moeten zij zich niet uitbreiden naar meer activiteiten op het gebied van diversiteit?
“Eerlijk gezegd denk ik dat de rol van FISA zoals die nu is voldoende is. Ik voel me niet anders behandeld en dat is precies hoe het moet zijn. Uiteindelijk bepalen de sporters zelf de cultuur die er heerst en die van de roeisport is prachtig. Het is als een soort grote familie.”

Wat vind je van het initiatief van de KNRB en Toprow om een boot te laten varen op de Canal Pride?
“Het is fantastisch dat jullie roeibond betrokken is bij de Pride. Ik ben zelf aanwezig geweest bij het evenement in 2014 en het was een geweldige combinatie van lol als het belangrijk maken voor ondersteuning en solidariteit aan iedereen die worstelt met zijn of haar seksualiteit. Het laat zien dat je niet beoordeeld wordt op wie je bent.”

Het complete verhaal van Manson zijn coming out is hier te vinden:

[et_pb_shop type=”product_category” posts_number=”1″ columns_number=”1″ orderby=”menu_order” _builder_version=”3.25.3″][/et_pb_shop]
Robbie Manson , Wairau Rowing Club winner of the mens premier single

Second day of finals races at the New Zealand Rowing Champs, Lake Karapiro, Cambridge Saturday 17 February 2018 Copyright photo © Steve McArthur / Rowing NZ