Nadat afgelopen jaar een start is gemaakt met een roeicentrum in New York, gaat het bedrijf Toprow ook in Londen een vestiging openen. Dat doen zij in samenwerking met de prestigieuze London Rowing Club aan de rivier de Theems.

“Het is heel toevallig gelopen. Naar aanleiding van een artikel op NLroei over onze vestiging in New York, kreeg ik van iemand een mail over mogelijkheden in Londen. De Gemeente geeft eerder vergunningen voor het bouwen van vastgoed aan de Theems als een gebouw ook een sportfunctie heeft. De roeisport staat er goed op in Engeland dus er is veel vraag naar. Onlangs is in de buurt van Hammersmith Bridge al een particulier roeicentrum gestart”, vertelt Jasper Smink, eigenaar van TopRow.

London Rowing Club
Al snel ontstond er contact met Londen Rowing Club (LRC), gevestigd aan de strook met verenigingen rond Putney Bridge, waar ook jaarlijks de Boatrace tussen Oxford en Cambridge van start gaat. Dit is één van de oudste roeiverenigingen in Engeland en één van de oprichters van de oudste roeiwedstrijd ter wereld, de Henley Royal Regatta. “De laatste jaren is de club wat terug gevallen qua ledental en prestaties en daar wil het nieuwe bestuur graag verandering in brengen. Ze denken dat met ons te kunnen doen”, aldus Smink.

Roeilessen
De oprichter van TopRow, die enkele jaren terug het roeicentrum Berlagebrug overnam, denkt inmiddels over voldoende expertise te beschikken om ook in Londen succesvol te worden. “We gaan loodsruimte huren van London Rowing Club, zodat er daar meer weer inloop komt. De bedoeling is dat we net zoals hier particuliere roeilessen gaan geven. De vereniging hoopt op hun beurt dat de roeiers die wij trekken uiteindelijk ook bij hun lid worden, net als er bij ons mensen in- en uitstromen naar de verschillende Amsterdamse clubs.”

Hoogopgeleiden
Smink ziet vooral kansen én een groeimarkt. “De roeisport is in Engeland veel bekender dan hier. Kinderen groeien er mee op tijdens school. Dat scheelt enorm. Daarnaast is Londen een groot gebied vol met hoogopgeleide mensen die werken en wellicht wél willen sporten, maar niet het gedoe van het verenigingsleven willen hebben zoals verplichte bardiensten. Je ziet dat dat steeds meer de sportcultuur wordt, ook in Nederland.”

Uitbreiding
TopRow zou in de toekomst dan ook uit willen breiden naar nog meer steden. “Ik denk dat we inmiddels een goed concept hebben dat we in nog meer steden zouden kunnen uitrollen. Maar eerst moeten we natuurlijk zien of het gaat werken in Londen en New York. We zijn nog aan het bedenken in hoeverre we de Engelsen onze manier van werken goed kunnen uitleggen. Ik denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van instructeurs en dat de potentiële Engelse werknemers hier verplicht stage komen lopen om onze cultuur te proeven. Dat gaat met Londen net wat makkelijker dan met Amerika.”

Startdatum
Toprow gaat eind juli al van start met lessen op dinsdag, zaterdag en zondag. Dit is gericht op zowel beginners als ervaren roeiers. Ook kan men meteen privélessen boeken om gericht aan de techniek te werken in een skiff. Geroeid wordt in de stabiele en veilige boten van Liteboat. Veiligheid is een belangrijk item op de stromingsgevoelige rivier de Theems. Meer informatie is via onderstaande knop te vinden.