Ondanks alle beperkingen rondom het coronavirus, is TopRow deze week in Haarlem begonnen met roei-cursussen. Dit gaat in samenwerking met studentenvereniging Amphitrite, dat haar botenloods en sociëteit vlak buiten de stad aan de rivier het Spaarne ter beschikking stelt. De eerste cursisten zijn in elk geval dolenthousiast.

Dat positieve gevoel komt niet in het minst door de moeite die TopRow in deze vuurdoop stopt. Naast instructeur Merel, zijn ook bootsman Coos en operationeel manager Laetitia naar Haarlem gekomen. Als de cursisten aan komen rijden, ligt de gloednieuwe kunststof boot, de ‘Quattro’ van Liteboat, al in de schragen te schitteren in de avondzon.

Boten

Oorspronkelijk was het plan om al in februari in Haarlem te beginnen. De grootte van de stad, de prachtige locatie en het type bewoners (vergelijkbaar aan Amsterdam) zorgden voor de interesse in deze plek. Daarnaast is het voor instructeurs binnen reisafstand van Amsterdam en Leiden. Vanwege het coronavirus werd de start uitgesteld en hoewel er nog steeds de nodige beperkingen zijn, besloot TopRow toch te beginnen. “We hadden de boten toch al aangeschaft dus waarom niet. Ondanks dat dit nog op kleine schaal is, is het toch een begin. Hopelijk zet dit weer meer gang”, vertelt Laetitia vanaf het vlot.

Uitbreiding
Aan marketing heeft TopRow gezien de zorgen omtrent het virus en hun werk nog weinig gedaan. “Via Google Ads hebben we wel wat reclame gemaakt, maar veel stelt dat niet voor. Er is een groep geïnteresseerden uit ontstaan, die we vervolgens op de hoogte hebben gehouden via een nieuwsbrief. Daar is het groepje dat nu begint uit voortgekomen. Maar we willen snel uitbreiden. We hebben hier twee gloednieuwe boten liggen, die er om schreeuwen gebruikt te worden. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we op vier verschillende dagen van de week gaan roeien in verschillende aantallen shifts. Per dagdeel kunnen dan 24 mensen roeien.”

Kennis
Ook Amphitrite heeft belang bij de komst van nieuwe roeiers, al zijn dat niet studenten. “We hebben een flink teruglopend ledenbestand met nu nog maar 30 actieve leden, dus een beetje reuring kunnen we wel gebruiken. Hopelijk straalt het succes van de cursussen ook op ons af en raken Haarlemse studenten enthousiast. Daarnaast hopen we met de samenwerking wat extra kennis te krijgen. TopRow runt zijn zaken professioneel, daar kunnen we vast wat van leren” vertelt voormalig penningsmeester Berend, die toevallig een kijkje komt nemen.

Anderhalve meter
Ondertussen is de boot met instructeur Merel het water op. Op een enthousiaste manier brengt ze de drie cursisten de beginselen van het roeien bij. Tessel (30) blijkt al twee keer bij TopRow in Londen te hebben geroeid, maar is vanwege corona noodgedwongen terug naar Nederland gekomen. Ook Jolanda (49) heeft vroeger al eens geroeid. Nota bene bij het Roeicentrum Berlagebrug nam zij 20 jaar geleden al eens een cursus. Enkel Melinda (50) roeide nog nooit. Nummer vier moest uit voorzorg thuis blijven vanwege een verkoudheid. De open slagplek blijkt echter geen probleem. “Zo houden we ons ook nog aan de anderhalve meter afstand tussen stuur en roeier”, grapt Merel zelfs.

Proeven
Bij terugkomst zijn ze alle drie uitgelaten. “Het was geweldig”, jubelt Melinda. De interieurfotografe wilde al eerder gaan roeien, maar dat kwam er steeds maar niet van. De andere twee hebben vergelijkbare verhalen. “Ik heb eerder al eens bij de plaatselijke roeivereniging gekeken, maar daar moest ik eerst allerlei proeven doen. Daar heb ik helemaal geen zin in. Ik wil gewoon kunnen roeien”, aldus Tessel, die in het dagelijks leven werkt bij een ontwikkelingsbank. “We kregen een mooie aanbieding, dat was voor ons het zetje wat we nodig hadden”, meldt Jolanda.

Boot
Over de eerste les zijn ze in elk geval enthousiast. “Onze instructrice legde alles goed uit en ook nog eens met humor. Dat vind ik belangrijk”, aldus Jolanda. Ze raken vooral niet uitgesproken over de boot. Melinda: “We voelen ons echt bevoorrecht dat we als eerste in dit prachtige schip mogen roeien. Dat is echt een extra stimulans.” Berend van Amphitrite heeft er op zijn beurt echter de nodige bedenkingen bij. “Die boten zien er zo mooi uit en zijn zoveel beter dan waar wij in roeien, dat ik doodsbang ben dat slordige leden van ons er iets op laten vallen.”