Voor hoofdinstructeur Senne Zeinstra heeft de Amstel geen geheimen meer: “Ik ken inmiddels alle hoekjes, alle bochtjes. Ja, het is wel mijn tweede thuis als ik er weer mag zijn.”

Naast zijn passie voor roeien zet hij zich in voor een groenere samenleving. Mede hierdoor kunnen we hem terugvinden op lijst 3 van de aankomende Waterschapsverkiezingen. Wij gingen in gesprek met deze maatschappijkritische roeier.

Als fervent jeugdroeier begon hij bij RIC zijn roei carrière in de wedstrijdselectie. Tijdens zijn studie Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam heeft hij deze ervaring gebruikt om de stap te zetten naar het instructeursschap. “Danmag je uren achter elkaar over roeien praten terwijl je lekker buiten bent. Dat is heel fijn werken.” De stap naar hoofdinstructeur was dan ook snel gemaakt. “Ik weet dat ik waarschijnlijk het onderwijs in wil. Door de ervaring van het lesgeven hier merk ik dat ik het heel leuk vind om mezelf te horen praten. Als je er dan ook nog betaald voor kan krijgen om mensen iets bij te brengen wat jou interesseert, dat vind ik geweldig.” 

Senne zeinstra

Snelheidslimieten en zakkende polders 
Waar genoeg mensen de politiek als kommer en kwel beschouwen, was het voor Senne Zeinstra pure logica: “Roeien doe je natuurlijk op het water. En sinds ik roei ken ik al de Amstel, een belangrijke rivier in het waterschap. Ik weet hoe leuk het is om daarop te kunnen recreëren en lekker ding te kunnen doen, maar ook hoe belangrijk is om te weten dat het water veilig en schoon is. Dat je niet meteen naar het ziekenhuis moet voor een tetanusprik als je omgaat!”Verder vertelt hij over het waarborgen van het roeiplezier op de Amstel. “Er was ooit een plan om iedereen aan dezelfde snelheidslimiet te houden, dus ook het ongemotoriseerde verkeer op het water. Dan kan ik je vertellen dat een roeiboot met vier personen of acht personen een stuk harder gaat dan de toegestane 9 km/uur. Dus dat zijn van die kleine dingen waar je wel scherp op moet zijn. Anders is opeens in één klap de hele roeisport op de Amstel verboden.” 

 

Waterschapsproblematiek omvat meer dan alleen de pleziervaart, vertelt hij verder.“Ik doe nu onderzoek naar bodemdaling in veenpolders als grote bedreiging. Als je het waterpeil houdt zoals we dat nu houden, dan daalt het maar door en door. Vanuit mijn studie heb ik een aantal dingen geleerd. Het heeft me wat urgentie bijgebracht waar de meeste mensen misschien niet direct aan denken als ze denken aan het waterschap. Dan denken ze aan polders en dijken, maar in de polder gebeurt nog veel meer dan alleen de dijk die er omheen ligt. Vandaar dat ik me bij Water Natuurlijk heb aangesloten. Zij willen het waterpeil niet automatisch laten mee dalen met de bodemdaling. Dat vind ik wel lef hebben.” 

 

Een stads natuurmens 
Hij is zich erg bewust van zijn affiniteit met de natuur en het klimaat. “Hetklinkt misschien gek voor iemand die in Amsterdam is geboren en nooit buiten de stad heeft gewoond. Maar ik ben altijd graag in de natuur geweest, in de zomer naar de duinen of naar de naar de polder. Iets boven Amsterdam heb je Jisp, een klein dorpje, waar mijn familie een buitenhuisje heeft op het water, weer op het water…” vertelt hij lachend. “Ook ga ik elke zomer naar een zomerkamp om kinderen te begeleiden, in het bos. In de natuur ben je weg van de drukte van de stad en kun je je eigen gekke wereld creëren. Dat is een plek die ik heel mooi vind en dit doe ik dan ook graag. Ik wil het ook geen vrijwilligerswerk noemen, want ik zie dat niet als werk.” 

 

Senne Zeinstra is te vinden op Lijst 3 plaats 17 van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor de verkiezingen van 20 maart aanstaande. Wij wensen hem in ieder geval veel succes!