Sinds kort is het roeicentrum elf zogeheten Liteboats rijker. Deze moderne, kunststof skiffs zullen worden ingezet bij de skiffcursussen als vervanger van de oude houten C1.

De Liteboat is stabieler dan een traditionele skiff, waardoor je veel sneller zelfstandig kan roeien. Ook zijn ze vanwege de beperkte lengte veel makkelijker te vervoeren, zoals gewoon bovenop je auto. “Hiermee willen we goed aansluiten bij de huidige tijdsgeest, waarbij mensen veel meer zelf willen bepalen wanneer en waar ze willen sporten”, vertelt importeur Paul van Koelen.

Verenigingsvrij
Van Koelen was zelf ooit verdienstelijk roeier bij Viking in Utrecht en wilde na een lange tussenperiode op een gegeven moment weer de roeiboot in. “Ik meldde me aan bij een roeivereniging in Amsterdam maar moest eerst allerlei proeven doorstaan om te kunnen skiffen. De ploeg waarin ik terecht kwam roeide elke zaterdagochtend heen en weer naar Ouderkerk om daarna aan het bier te gaan. Dat bleek niets voor mij.”

Bonnier
Hij ging op zoek naar een koopboot en kwam via internet uit bij de Liteboat die toen net ontwikkeld was door de Fransman Mathieu Bonnier. “Die boot leek net wat stabieler te zijn en dus ook geschikt voor mensen zoals ik, die al tientallen jaren niet in een skiff gezeten hadden. Ik wilde zonder gedoe meteen lekker alleen het water op kunnen. Ik dacht al snel dat het een gat in de markt kon zijn en hoewel Mathieu oorspronkelijk niets wilde weten van grootschalige verkoop, ging hij na verloop van tijd om.”

Roeicentrum
Inmiddels heeft Van Koelen samen met zijn partner Winny Burgers, met wie hij een watersportbedrijf aan de Kaag runt, ruim 70 Liteboats verkocht. Voornamelijk aan particulieren, maar inmiddels ook aan een aantal verenigingen. Het Roeicentrum is een ideale partner. “Het past bij ons, omdat het ook door ondernemers wordt gerund en je geen last hebt van de wat conservatieve cultuur binnen verenigingen. De uitstraling die deze plek vlakbij het centrum van Amsterdam heeft, is voor ons ook belangrijk.”

Wereldsteden
Hij heeft dan ook als doel het roeien in grote steden aantrekkelijker en laagdrempeliger te maken. Voor de vestiging die Toprow (het bedrijf dat het Roeicentrum exploiteert) onlangs heeft geopend in New York is een container boten geleverd en deze week zit Van Koelen in Londen om een demonstratie te geven met een dubbelvier (de Quattro) bij London Rowing Club. “Deze Liteboat leent zich uitstekend voor het woeste water op de rivier de Theems. Op deze manier is roei-instructie aan beginners ook daar mogelijk.”

Zeeroeien
Vanwege deze grotere stabiliteit is Liteboat eveneens actief in het zogeheten Coastal-rowing. Deze vorm van zeeroeien wordt momenteel sterk gepromoot door wereldroeibond FISA en wordt door insiders zelfs genoemd als mogelijk nieuwe olympische discipline. “Mathieu heeft een speciale boot gemaakt die ook nog eens door FISA is goedgekeurd om wedstrijden mee te varen. Momenteel hebben slechts twee andere botenbouwers zo’n licentie, dus dat biedt kansen.”

Volvo Ocean Race
Ook in Nederland is deze tak van sport aan het groeien. “Er staat voor eind dit jaar een reeks van zes wedstrijden gepland waar boten voor nodig zijn. Dit zal gebeuren op plekken als Loosdrecht, Medemblik, en Muiden. De finale moet voor de kust van Scheveningen zijn als de Volvo Ocean Race daar aankomt. Dat zegt wel genoeg.”

Creativiteit
Burgers en Van Koelen hebben in elk geval veel lol in hun werk. “Op de een of andere manier verkopen we alleen maar aan leuke en creatieve mensen. We staan versteld van wat onze klanten verzinnen. Zo hebben we voor een fanatieke zeiler een skiff doormidden gezaagd zodat hij hem in de zeilboot mee kan nemen en op volle zee in elkaar kan zetten om daar te roeien. Laatst bleek iemand de boot mee te willen nemen in het vliegtuig. Het leek ons kansloos, maar het kon zo mee als handbagage.”

Onze redacteur probeert zelf de Liteboat uit. Ondanks de hoge golven van pleziervaart blijft de boot stabiel liggen.