Zondag vindt bij Houten op het Amsterdam-Rijnkanaal de 135e editie van de Varsity plaats. Dit is één van oudste nog bestaande sportwedstrijden van Nederland en staat bol van de tradities. De Utrechtse Studenten Roeivereniging Triton organiseert het evenement al sinds 1940, dit onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond (KNSRB).

Tim Thijssen, de zogeheten praeses van het organisatiecomité, verblijft al sinds het weekeinde op het wedstrijdterrein. “Het is een behoorlijke klus om een plek waar normaal nooit iets gebeurt om te toveren tot een perfecte locatie voor een roeiwedstrijd. Containers, vlotten, tenten en toiletten, je kan het zo gek niet verzinnen of we hebben het nodig”, vertelt hij monter vanaf de plek waar straks de finishlijn komt te liggen.

Kampvuur
De vierdejaars student Natuurwetenschap en Innovatiemanagement is echter de eerste om toe te geven dat deze ‘opbouwweek’ ook een belangrijke sociale component heeft. “Het hoeft natuurlijk niet per se, maar we slapen hier ook met zijn allen. Dat heeft wel zo zijn charme want elke avond hebben we een groot kampvuur en drinken we een biertje. Maar in de ochtend is het vroeg weer op,
vanochtend werden we bijvoorbeeld om half zeven gewekt door een achteruit rijdende vrachtwagen die dranghekken af kwam leveren.”

Amsterdam-Rijnkanaal
Het evenement, dat in 1878 naar voorbeeld van de Boatrace tussen Oxford en Cambridge begon als een tweestrijd tussen Njord uit Leiden en Laga uit Delft, wisselde in de geschiedenis van verschillende locaties totdat het in 1940 op het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Houten uitkwam. Daar kon in elk geval zonder problemen de traditionele drie kilometer verroeid worden. “Dat was op initiatief van Triton-leden en op basis daarvan besloot onze vereniging het ook maar te organiseren. Dat is nooit meer veranderd.”

KNSRB
Niet dat andere verenigingen alles overlaten aan de Utrechtse studenten. “Elke dag in de week komt er een delegatie van de zeven bij het corps aangesloten KNRSB-verenigingen. Vandaag hielpen bijvoorbeeld negen jongens van Nereus mee en morgen komt er een groep van Njord. Zo draagt iedereen zijn steentje bij.” Dat is nodig ook want de wedstrijd is met jaarlijks 6000 toeschouwers het meest bezochte roei-evenement van het jaar en de enige waarbij toegangsgeld betaald moet worden.

Plaggen
De Varsity heeft uiteraard een behoorlijk studentikoos karakter. Volgens de overlevering is de huidige locatie zelfs mede gekozen omdat in het weiland de studenten geen last hadden van het meekijkende oog van dagjesmensen. “Er wordt inderdaad met bier en plaggen gegooid en daar moet je wel van houden. Ik merk dat er hier twee kampen zijn. De één vindt het prachtig dat er wat rumoer is in de omgeving, maar gister kwam er ook een man die vroeg wanneer hij zich uit de voeten moest maken. Ook de zondagsrust is voor sommigen in Houten belangrijk.”

Houten
Thijssen groeide nota bene zelf op in het nabijgelegen dorp. “Ik had zelf nog nooit van de Varsity gehoord totdat ik er een keer letterlijk tegenaan fietste. Ik keek mijn ogen uit. Nu wordt er veel meer gedaan om de Houtenaren erbij te betrekken. Zo hangt een groot televisiescherm zodat men ook aan de andere kant van het kanaal de wedstrijden kan volgen. Er wordt reclame voor gemaakt in de lokale media en de Gemeente is enthousiast. Ze leveren gratis spullen en maaien voor ons het gras.”

Broer
Het evenement kan voor Thijssen dit jaar zelfs extra mooi worden. Zijn broer Bas zit in de zogeheten Oude Vier van Triton, en is een reële kanshebber op de felbegeerde Gouden Blikken. “Vorig jaar verloor hij nipt en dat terwijl het 50 jaar geleden was dat Triton voor het laatst had gewonnen. Het zou bijzonder zijn als hij hem juist wint als ik het organiseer. Ik besef me echter goed dat ik dat niet kan afdwingen.”