Aankomend weekeinde vindt op de Amstel 46e editie van de Heineken Roeivierkamp plaats. Dit is het meest spectaculaire roei-evenement van het jaar en wordt pal voor Roeicentrum Berlagebrug gehouden.

De wedstrijd is analoog aan het allroundschaatsen opgezet. Zaterdag worden achter elkaar een 2500 en een 250 meter gehouden, zondag staan de 5000 meter en de 750 meter op het programma. De korte afstanden worden boord-aan-boord gevaren, bij de lange afstanden vaart iedereen achter elkaar aan waarbij de beste ploegen als laatste starten. Dit staat garant voor spektakel want dit zorgt ervoor dat boten elkaar continu passeren, waarbij stuurlui geregeld moeten vechten voor het juiste bruggat. Niets voor niets is de vierkamp één van de meest bezochte roeiwedstrijden.

Uitzicht
De finish is in alle gevallen voor het botenhuis van de organiserende vereniging Nereus dat precies tegenover het roeicentrum ligt. Hier kan je de wedstrijden dan ook perfect volgen zonder in het gedrang bij Nereus te staan. Sterker nog, je hebt ook een uitstekend zicht op het balkon van de overburen, waar ook continu van alles gebeurt. De uitslagen kan je perfect volgen op een scherm bij ons binnen.

Olympiërs
Onder de deelnemers bevinden zich maar liefst een tiental olympiërs waaronder olympisch kampioen Ilse Paulis, die met de vrouwen acht van Nereus aan de start verschijnt. Haar voormalige gouden partner Maaike Head is onderdeel van het Skadi-octet uit Rotterdam, waar ook drievoudig wereldkampioene Marieke Keijser aan boord zit. Dit zal ongetwijfeld een mooie strijd opleveren. De achten uit Utrecht (Orca en Triton) en Groningen (Gyas) bevatten ook een aantal internationals.

Nereus
Bij de mannen van Nereus zitten Rio-medaillewinnaars Tone Wieten en Dirk Uittenbogaard aan boord. Zij zullen vanwege hun sterke ploeggenoten die allen internationale ervaring hebben vermoedelijk weinig concurrentie ondervinden. Skadi met routinier Mitchel Steenman, Skøll met Björn van den Ende en ook Proteus en Laga uit Delft strijden vermoedelijk voor plek 2.

Amsterdammers
Tussen de ruim 350 deelnemende ploegen zit een behoorlijk groot aantal Amsterdammers. Onze hoofdstad kent maar liefst tien roeiverenigingen en vooral bij de jeugd en de veteranen zijn deze clubs ruim vertegenwoordigd. Elk jaar komen er ook tientallen ploegen uit het buitenland speciaal voor deze wedstrijd over. Zo is een groep veteranen-achten uit Boston ook nu weer van de partij.

Tijdschema, inschrijvingen en uitslagen zijn hier te vinden.