Niet roeien om te winnen, dat klinkt voor menig beginnend roeier gek in de oren. Echter is dit voor de leden van RV Minerva de meest realistische werkelijkheid en nieuwe talenten stonden al weer te poppelen om voor een plekje in de acht te strijden. Toch is de Minerva Acht nog geen traject wat algemeen bekend is en er is weinig over terug te vinden. Dus, wat houdt de Minerva Acht in, hoe kom je erin en waarschijnlijk de belangrijkste vraag: waarom wil je er bij?

Kort gezegd: de Minerva Acht is een inspiratie voor de weg naar de top. Olympische roeiers van Rio de Janeiro, zoals Harold Langen, Maaike Head en Peter van Schie, hebben ooit een uitzending in de acht verdiend. RV Minerva is opgericht door de KNSRB en opereert als overkoepelend orgaan van de zeven corporale roeiverenigingen uit Nederland. Zij handelen met het doel om jonge talenten te inspireren met een buitenlandse ervaring. Roeien kan immers zwaar en uitzichtloos zijn, maar met een buitenlands uitstapje naar een ‘grote-mensen-wedstrijd’ zijn in het verleden volgens het Minerva-bestuur diverse roeiers geïnspireerd om de handdoek niet in de ring te gooien.

Deze ‘grote-mensen-wedstrijd’ is de Head of the Charles en RV Minerva streeft ernaar om ieder jaar een mannen- of een vrouwenacht in te schrijven. Of er studenten of studentes uitgezonden worden is afhankelijk van de inschrijvingen. Wat echter wel zeker is, is het feit dat er louter corporale roeiers in de boot zullen starten en om verspreiding te verzekeren mogen er maximaal twee roeiers per vereniging geselecteerd worden.

Het selectietraject vond voorgaande jaren plaats door een 2k-test af te nemen na de slotwedstrijden. Echter hadden de coach en chef d’equipe, Otto Koppius en Martijn Tasche, al snel besloten dat zij dit traject naar voren wilden halen, zodat zij de acht op de NSRF al konden laten varen en de roeiers een langere periode samen konden trainen. Een puntje wat zij, met het inplannen van de selectie-dagen, over het hoofd hadden gezien was dat de ZRB geen twee weken na de ARB was en zo merkte een roeister stamelend op dat ze dan door de selectie-dag klassementspunten voor het developments-veld zouden mislopen. De selectie-dagen waren uiteindelijk op 28 mei en 18 juni, waar door seat races bij A.R.S.R. “Skadi” uiteindelijk de opstelling bepaald werd. De dames, die zich door het selectietraject hebben geworsteld, worden automatisch lid van RV Minerva. Alle leden van Minerva zijn dus uitgezonden geweest naar Boston en blijven, door middel van lidmaatschap en een bijbehorende jaarlijkse contributie, betrokken bij het project.

Zo’n lid voor het leven is Harold Langen. Al pratend met hem blijkt al snel dat RV Minerva hun doel goed nastreeft. Hij veroverde in 2009 zijn plekje in de Minerva Acht en roeide toen zijn eerste buitenlandse race. Voor hem volgde een succesvolle roei carrière, met de Wereldbeker, het Europeeskampioenschap, het Wereldkampioenschap en zelfs de Olympische Spelen. Harold benadrukt dat veel van de roeiers uit zijn Minerva Acht door zijn gegaan met hard roeien en dat dit potentieel mooi is aan de Minerva Acht. Voorafgaand aan de wedstrijd wist Harold nog niet hoe de wedstrijd zou zijn. Uit resultaten van voorgaande jaren wist hij wel dat Minerva nog nooit had gewonnen en het gezamenlijke doel was dus vooral om zo hoog mogelijk te eindigen. Een geweldige wedstrijd hebben ze, naar eigen zeggen, niet gevaren, de weeromstandigheden waren anders dan waar zij zich op hadden voorbereid. Echter heeft hij kunnen genieten van het achten op zich, het roeiwater in Boston en het verbeteren van zichzelf.

Wie nu gaan genieten van deze aspecten is 18 juni bekend gemaakt. De roeisters zijn van boeg naar slag Maaike Linders (SKA), Anna Zeelenberg (NJO), Maaike van Overstraten (ARG), Dautse Heimovaara (LAG), Carlijn Hutter (SKA), Frederique de Vlam (NER), Eline van Marle (TRI) en Eva Simkens (TRI), gestuurd door Ellen Breedveld (NJO). Het eerste moment waarop wij de dames kunnen bewonderen is tijdens de NSRF-slotwedstrijden, waar zij op zondag DE8+ zullen starten. Half augustus beginnen zij met hun “Ronde van Nederland”, waarbij zij op tournee langs alle KNSRB-verenigingen gaan voor een trainingsweekend. Hiernaast zullen zij de Eemhead en Army Regatta starten om zich optimaal voor te bereiden voor Boston. Uiteindelijk zullen voor de dames de echte knikkers op 21-22 oktober gaan rollen op de Head of the River Charles Regatta.