Quinten Ooms, roei-instructeur bij Roeicentrum Berlagebrug, was donderdagavond betrokken bij een reddingsactie van een Fransoos uit de Amstel. Samen met een cursist wist de 20-jarige student de man naar de kant te brengen, waarna ze werden geholpen door voorbijgangers. De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels weer bij bewustzijn. Hoewel Ooms, samen met zijn cursist, mogelijk het leven van de man heeft gered, ziet hij het niet als een heldendaad, Quinten Ooms: “Het klinkt bijzonder, maar het is een kwestie van helpen. Doen wat je kan doen en hopen dat het goedkomt, dat is geen heldenactie”.

Op donderdagavond rond acht uur vertrok Quinten Ooms ‘stad uit’, terwijl er normaliter naar de stad toe wordt geroeid. Door het evenement ‘Amsterdam Light Festival’ was het druk op de Amsterdamse grachten en besloten de twee roeiers richting Oudekerk te vertrekken. Ter hoogte van de omval merkte het tweetal iets zwarts op in het water, waarvan in eerste instantie werd gedacht dat het een vogel was. Toen de heren dichterbij kwamen begon het ‘iets zwarts’ zwemmende bewegingen te maken en gooide hij zijn armen in de lucht. Op dat moment werd het al snel duidelijk dat er 30 meter uit de kant een persoon zich bevond in het water.

Achteraf bleek het om een Franse man te gaan “Hij reageerde niet op Nederlands of Engels en was onderkoeld”, aldus Ooms. In eerste instantie probeerden de roeiers de man de boot in te tillen, echter bleek de drenkeling een man van formaat te zijn, waardoor de roeiers moesten overstappen op plan B. De cursist hield de te water geraakte man vast, terwijl Quinten het drietal naar de kant roeide. Op de kant werd er om hulp geroepen. Fietsers die toevallig langskwamen werden aangesproken en de politie werd gebeld.

Wat de man op dat tijdstip 30 meter van de kant in het water deed, is voor de politie nog onbekend. Wel kan er gezegd worden dat de man ontzettend veel geluk heeft gehad. Op het water lag nog één boot van Roeicentrum Berlagebrug, maar die zouden de Omval pas een half uur later passeren. “Hij heeft geluk gehad dat wij daar op dat moment voeren”, aldus Ooms.