Al jaren gonst het in de botenhuizen en langs de Nederlandse wateren over de invoering van het nieuwe Reglement van Roeiwedstrijden (RvR). Dit nieuwe RvR is vooral gemaakt om wedstrijdorganisaties wat meer ruimte te bieden in hun programma. Door het toenemend aantal inschrijvingen werd het simpelweg te druk op wedstrijden, waardoor er geen enkele ruimte meer was voor onvoorziene omstandigheden (zoals het weer dat roet in het eten kan gooien). Van alle voorgenomen wijzigingen deed de samenvoeging van de nieuwelingen- en de overgangsklasse nog het meest stof opwaaien. Er zou voor de tweede- en mogelijk ook derdejaars roeiers weinig meer mogelijk zijn in het nieuwe systeem. Nu we aan de vooravond van deze ingrijpende wijzigingen staan is het zaak eens goed te kijken naar alle aanpassingen. Wat betekenen ze voor de gemiddelde roeier in den lande? Wat verandert er concreet op 1 januari 2017?

Status

Laten we beginnen bij het begin. Beginnelingen blijven beginnelingen. Nou ja, niet helemaal: ze worden voortaan Beginnersgenoemd. Nog altijd geldt dat eenieder die nog niets heeft gewonnen een beginner is in de roeisport en derhalve in de beginnersklasse mag uitkomen. De term blikken wordt hier vermeden, daar blikken niet meer leidend zijn voor de categorie waarin je uitkomt. Vanaf nu kijkt men naar het aantal prestatiepunten dat men heeft verzameld. Deze punten kunnen namelijk niet alleen worden verdiend door te blikken, maar daarover later meer.

Nadat een beginner een punt heeft behaald stroomt hij door naar de Gevorderden. Daar moet hij zich meten met alle ploegen die gemiddeld minder dan zes punten hebben behaald. Wat dat betreft is dat een flinke verruiming van de voormalige nieuwelingenstatus, waar men na drie blikken uit werd gepromoveerd. Wat daarbij ook in de gaten gehouden moet worden is dat er gekeken zal worden naar het bootgemiddelde van het aantal blikken. Stapt er een 2- in, waarbij de ene roeier 7 en de ander 3 punten heeft, dan mag men alsnog in de gevorderdenklasse uitkomen. Dit is vooral bedoeld om meer mogelijkheden te geven om ervaren roeiers en talenten samen te laten starten.

De afsluitende categorie heet voortaan niet meer Senioren-A, maar Elite. Een tikkeltje verwarrend is dat daarnaast de onder-23-categorie wel nog door het leven blijft gaan als SB. Wellicht zal dat ook vlot veranderen naar Elite-B?

Punten

Als gezegd is het systeem van punten in de plaats gekomen van het kijken naar het aantal blikken. Er worden punten uitgedeeld op basis van drie mogelijke prestaties:

  1. Het winnen van een klasserende wedstrijd, dat is niet veranderd.
  2. Het behalen van een top-4-klassering in een klassement (Development of Eerstejaars). Dat geldt al wanneer een roeier ten minste twee keer heeft meegevaren met deze ploeg.
  3. Het varen van een grote internationale wedstrijd of het binnenhalen van een medaille aldaar. Afhankelijk van de wedstrijd die het betreft zullen er punten worden toegekend of zal het puntenaantal worden aangevuld tot een minimum. Bijvoorbeeld Olympiërs die nog niet voor beide riemtypes (scull en boord) waren gevorderd tot de Elitestatus, krijgen per direct minimaal tien punten per riemtype. Dat lijkt een hypothetisch verhaal, maar zeker de roeiers die als student zijn begonnen zullen vaak nog niet voldoende scullblikken hebben getrokken om zich Eliteroeier in het scullen te mogen noemen.

Als beginstand van het aantal punten voor het roeiseizoen 2017 wordt het aantal blikken dat een roeier heeft behaald op 31 december 2016 gebruikt. Er worden dus niet met terugwerkende kracht punten toegekend aan klassementsposities. Dit is dus vooral relevant voor de drie ploegen die vorig jaar een plek bij de top-4 in het klassement wisten te bemachtigen, maar niet beginneling-af werden: Gyas EJZ, Aegir EJD en Nereus EJLD.