Het idee achter de Novembervieren? Vier goede skiffeurs samen in een boot gaat vast ook heel hard. De Njord-Phocas-Okeanos-Laga-Proteus combi die afgelopen zondag aan de start lag had in die zin de beste papieren om de Novembervieren te winnen dit jaar. Na vier kilometer lang ploeteren dwars door Amstel- en hemelwater gebeurde dit echter niet. Wat ging er mis? Wij spraken Floris Röling, die in deze combinatieboot Njord vertegenwoordigde. Hoe heeft hij de race ervaren? Hoe zagen de voorbereidingen eruit en wat zijn zijn plannen voor het komende seizoen? Ondanks de tweede plek dit weekend lacht de toekomst hem toe: zijn bedrijf loopt goed en ook op roeigebied heeft hij niet veel te klagen. Kortom: Röling is on a roll.

“Het was op zich leuk,” begint een hoestende Röling als ik hem vraag over zijn race, “maar het ging gewoon niet hard genoeg.” Zo is de race van de dubbelvier met verder Koen Metsemakers, Amos Keijser en Bastiaan Collette aan boord goed samen te vatten. Waar dat aan lag? Floris had sinds maandag koorts waardoor de ploeg niet samen heeft kunnen varen. “Daarom was de opstelling ook anders dan de opstelling in de inschrijvingen, dit is wat er met gewoon instappen en beperkte middelen in zat.”

Niet hard genoeg dus, want Nereus ging er ruimschoots met de winst vandoor. “Ik wist dat Abe (Wiersma, red.) een goede boot had. Met een fitte boot en betere voorbereiding was winnen voor ons misschien wel realistischer geweest, maar zeker geen zekerheid.”

De Novembervieren ziet Röling zelf niet als een wedstrijd die de hoogste prioriteit krijgt, er zijn belangrijkere wedstrijden. Dat betekent volgens hem echter niet dat je er niet in moet gaan met als doel te winnen: “Anders heeft meedoen überhaupt geen zin, toch?” Niet starten was nooit een optie voor de 25-jarige Leidenaar.

Ik wilde die gasten niet laten zitten, had al bepaald dat ik hoe dan ook in zou stappen.”

In tegenstelling tot zijn ploeggenoten, zat Floris afgelopen zomer weinig in de boot. “Ik was een aantal weken in het buitenland en had eindelijk weer tijd om veel in mijn eigen bedrijf te werken.” Dat bedrijf (Nova Bootservice, red.) verzorgt vanuit Alphen aan de Rijn alles omtrent, verrassend, boten. Zorgen dat de boten van zijn klanten in topconditie verkeren zodat ze zorgeloos kunnen genieten op het water vraagt aardig wat van Rölings tijd, zo vertelt hij lachend. Soms is dit lastig te combineren met het roeien, maar het levert hem vooral ook veel energie op.

“Ja, ik kan daar wel 50 uur per week mee bezig zijn. Ik haal energie uit progressie: zolang mijn bedrijf goed loopt en zolang ik vooruitga in het roeien geeft dat voldoening en kan ik prima doorgaan. Ik wil en kan denk ik ook in allebei gewoon nog heel veel groeien.”

Deze mentaliteit en ambitie leggen Röling vooralsnog geen windeieren: hij is uitgenodigd om mee te trainen met de scullgroep van de KNRB. Hoewel dit de roei-werk combinatie wellicht nog wat lastiger maakt, kijkt hij ernaar uit zijn dromen op dit niveau na te gaan jagen. “En hee, er zitten meer dan 50 uur in een week, toch? Dat zeg ik altijd tegen mijn moeder als ze zich zorgen maakt over mijn drukke schema.”

Uitslagen Novembervieren 2016

Nu de Olympische Spelen weer achter ons liggen is er voor de toproeiers weer volop de gelegenheid zich te laten zien in verenigingsboten. Dat hebben vele Olympiërs dan ook gedaan op de Amstel, met als gevolg een pittige strijd om de blikken.

Het meest in het oog sprong de DSA4* waar Inge Janssen het opnam tegen Nicole Beukers en lichte Olympisch kampioene Maaike Head. Het bleek dat Janssen de beste ploeggenoten had meegenomen, al kan Marieke Keijser toch moeilijk worden afgedaan als bootvulling. De nagenoeg lichte combinatie Skadi/Maas kon het echter niet bolwerken in de gestuurde vier tegen de dames van het eerder genoemde Orca en het verrassend sterke Gyas. In de boordviertjes was het Njord dat het snelst was, uitkomend in het overgangsveld. Zij versloegen daarmee niet alleen de ploegen van Silvia (met een minimale marge), maar ook Aegir dat als enige uitkwam in het SA-veld.

Als verwacht was er bij de J18 weinig spanning over wie er deze wedstrijd zou winnen. Welhaast routineus wonnen de jongens van Spaarne/Hemus, met bijna een halve minuut voorsprong op de rest van het veld. Molenaar, Scholten en de gebroeders Schwarz hadden met hun tijd dan ook aansluiting op het SA4*-veld, met daarin toch vooral gerenommeerde namen. Ook bij de lichte pikken was er geen échte strijd. De oorzaak daarvan lag vooral in het terugtrekken van Laga 1, dat vooraf toch geacht werd partij te kunnen bieden aan Gyas. Door een blessure van Van den Bos kon deze vier echter niet van start gaan.

Dat Nereus bij de zware mannen al een paar jaar domineert zal niemand ontgaan zijn. Ook afgelopen weekend was het weer prijsschieten. Het N4+, O4+ en SA4*-veld werd gewonnen door de mannen van de Amsteldijk. Alleen de SA4+ moest zich gewonnen geven, daar wist de ijzersterke combinatie Skadi-Asopos te overtuigen. Met erkende krachtpatsers Roëll, Tissen en Klem aan boord, wist Van Luijk zijn hoofd koel te houden en zijn ploeg naar de overwinning te timmeren, net voor de Oude Vier van Triton met daarin uiteraard Hendriks. Hij had nog wel bedacht met het oog op zijn studie even wat gas terug te nemen, maar voor een mooie pot roeien kon hij toch niet bedanken.

Bij de veteranen was het niemand minder dan de keizer van de Amstel, Frans Göbel, die andermaal ging strijken met de eer. Zijn immense palmares werd maar weer eens opgeleukt met een blik van de Novembervieren. Zijn makkers konden op de andere dag ook met invaller Nico Rienks overtuigen in de boordvier en sleepten derhalve twee blikken in de wacht dit weekend.

De complete uitslagen zijn de te vinden op Hoesnelwasik.nl

Credits Foto: Yannick Schurwanz