Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eentje waarvan de meeste mensen denken dat je wel gek moet zijn om er aan mee te doen. Toegegeven, 100 kilometers roeien over winderige sloten en golvende open wateren klinkt als een pot zelfkastijding die zijn weerga niet kent. Toch bezit het een vreemde aantrekkingskracht. Ook voor mensen die niet direct wat met roeien te maken hebben.

Wie graag zijn sadistische trekjes wil bevredigen moet voor de grap eens gaan kijken bij de laatste stopplaats van de OC&C Ringvaart Regatta: Leidschendam. De hoeveelheid huilende meisjes, jaarclubs die elkaar uitschelden en doorgewinterde roeiers die een inzinking nabij zijn bereikt hier een ultiem hoogtepunt. Maar wat wil je ook, deze mensen hebben soms al 10 uur “onafgebroken” in een boot gezeten, strijdend tegen golven, wind, hun eigen lichaam. Ondertussen hebben ze pas 88 kilometer afgelegd en moeten ze er nog 12. En verder zijn daar de Lagaaiers die voor de verandering eens zelf grondig verneukt worden als ze alle geaccumuleerde afvalstoffen over zich heen gieten bij het tillen van de boten.

Toch is het niet alleen voor de neutrale toeschouwer een alleraardigst evenement. Die honderd kilometer doe je niet zomaar. Het is echt een dag waar je naartoe leeft. Bovendien ben je, afgezien van de skiffeurs, van anderen afhankelijk. Honderd kilometer met elkaar in een boot, dat schept een band. Misschien is dat ook de reden waarom de Ringvaart steeds populairder wordt. Vooral jaarclubs van verscheidene corpora zien het steeds vaker als de ultieme bonding activity. Voor veel eerstejaarsachten van weleer (van Laga in ieder geval) is het ook nog steeds een uitgelezen moment om een reünie te plannen.

Binnen het deelnemersveld is er, naast die gelegenheidsbootjes, ook sprake van een harde kern. Er zitten van die kranige mannen bij die al rustig voor hun tweede tiental deelnames opgaan. En dan heb je er ook nog eentje die het een goed idee vond om het rondje twee keer aaneengesloten te varen. In een SKIFF! Voor de volledigheid, hij heeft het gehaald. Bovendien is er een flinke bom duiten voor een goed doel mee binnengehaald.

Dit jaar is er, in het kader van het lustreren van de organiserende vereniging, een extra onderdeel aan de Ringvaart toegevoegd: de Kaagbokaal. Ja, iedereen zal, vrijwillig of niet, meedingen om deze prijs. Middels een time trial over de kaag neemt iedereen het tegen elkaar op om deze titel te winnen. Omdat men na afloop waarschijnlijk niet meer op de benen kan staan zal de winnaar uitgerust worden met vleugels: de prijs is namelijk een jaarvoorraad Red Bull.

En dan? Ja, dan is er nog het feest. Op het terrein van een in onbruik geraakte lijmfabriek zullen de deelnemers finishen, alvorens een bord pasta en een biertje in de handen gedrukt te krijgen. Na die lange uren op het water stijgt de alcohol natuurlijk direct naar het hoofd of daalt het naar de benen. De perfecte toestand om een dansje te wagen in een van de fabriekshallen of lekker buiten in de zon. Make it happen!

Credits fotografie: Fotocommissie Laga