Een paar weken terug is bekend geworden wie de ‘Harvard class of 2019’ zal zijn. Ongeveer 1900 uitnodigingen zijn de deur uitgegaan naar mensen die waarschijnlijk een blij rondje rond het huis hebben gerend, maar dat hield ook in dat er 35.000 teleurgestelde waren. Op vele wereld universiteitsranglijsten staat Harvard in de top 3, dus toegelaten worden tot zo’n instituut is bijzonder. Hier een viertal stappen in de juiste richting:

1. Het is het beste van het beste, dus wees de beste

Harvard heeft misschien in Nederland het beeld van een universiteit waar rijkelui kinderen naartoe gaan als pa of ma maar genoeg betalen zodat zoon- of dochterlief toegelaten worden, maar helaas gaat het iets anders. Eerst een kleine achtergrond in universiteiten in de VS. Naast Yale, Princeton, Cornell, Columbia, Brown, Dartmouth en University of Pennsylvania maakt Harvard onderdeel uit van de Ivy Leauge. Deze scholen staan naast hun prestige bekend om hun zeer hoge academische eisen. Natuurlijk zijn er talloze andere scholen die op academisch gebied wedijveren met de Ivy’s. MIT, Stanford, Cal Tech, Cal Berkeley, etc zijn wel het meest bekend. Toegelaten worden tot deze scholen is net zo moeilijk als op één van de Ivy’s. Wat houdt dat in: nagenoeg alleen maar hoge rapportcijfers halen. Voor Amerikanen is dat gemiddeld 9’s en 10’en. Voor Nederlandse begrippen 8’en en 9’s. En dit is maar het begin.

2. Er wordt meer van je verwacht dan alleen hoge cijfers halen

Zoals ik al schreef hadden dit jaar ongeveer 37.000 studenten zich ingeschreven met de hoop een plekje te veroveren. Wat moet je doen om een kans te maken? Zoals gezegd: zeer goede cijfers halen, niet alleen voor 1 jaar, maar voor alle jaren van de middelbare school. Als je een steekje laat vallen, kan je het bijna al vergeten (wordt gezien als luiheid). Andere factoren zijn: naar welke school ga je, hoe staat die aangeschreven, hoe doe je het t.o.v. andere klasgenoten, etc. Daarnaast moet je veelzijdig zijn. Roeien kan een pré zijn, maar is meestal niet voldoende. Speel je een instrument, lid van de debatingclub, schrijf je voor een blaadje, doe je vrijwilligerswerk, etc.? Allemaal factoren die net het onderscheid kunnen maken als ze je inschrijving bekijken.

3. Ga voor een sportbeurs

Natuurlijk heb je gehoord over mogelijke sportbeurzen. Om de academische standaard hoog te houden bieden de Ivy’s deze simpelweg niet aan (wel kennen ze zeer genereuze financiële steun). Andere scholen hebben wel sportbeurzen, maar met een grote variatie. Een volledige sportbeurs (waar het collegegeld volledig wordt vergoed) zijn tegenwoordig schaars, het gaat meestal om een percentage wat je krijgt. Alleen als je bij de top hoort dan is een volledige sportbeurs een mogelijkheid.

4. Volg je voorbeeld: Vele Nederlanders gingen je voor

Heb je interesse in studeren en roeien in Amerika? Ga er voor! Er zijn talloze Nederlanders je voor geweest die een mooie tijd hebben gehad. Zit je op het VWO/Gymnasium en heb je een goede ergo score (en lid van jong Oranje) dan is dat een goede start. Het belangrijkste is dat je je bekend maakt met de toelatingsprocedure voor universiteiten in de VS. Dat betekent dat je in de 5e klas keihard moet werken om een goede score op de SAT te halen. Dit is een test die alle studenten moeten doen om toegelaten te worden tot een Amerikaanse universiteit. Op collegeboard.org kan je alle informatie vinden die je als internationale student moet weten. Begin op tijd want qua voorbereiding moet je in de 5e klas het meeste werk verzetten. Doe onderzoek naar welke universiteit je wil gaan, hoe ziet de campus eruit, stad of platteland, hoe zijn de studenten en last but not least: biedt de universiteit jou studierichting aan. De volgende keer zal ik meer ingaan op de verschillende roeiprogramma’s.