Na jaren van graven was de baan in 1991 gereed en vond de vuurdoop plaats in 1993. Hoofdsponsor PTT (later KPN) had de Holland Beker organisatie voor een bedrag van ruim anderhalf ton laten afreizen naar de PTT Watersportbaan. De Holland Beker was ook in Groningen een geslaagde editie , ingekleurd met topwedstrijden en als hoogtepunt de Holland beker wedstrijd die in 93 werd gewonen door Václav Chalupa (zilver mannen skiff OS Barcelona). Hij zei later over de race” Het was een uitstekende baan er waren alleen wel wat wind en golven “aldus Chalupa.

De minister van sport en welzijn Mvr. D`ancona was ook aanwezig op de vuurdoop van de voornamelijk door de overheid betaalde baan. Mvr. D`acona was een uitgesproken voorstander van de organisatie van een WK in Groningen en zij sprak dan ook haar volste vertrouwen uit dat dit 1997 zou gebeuren. De baan leek met steun van de overheid een mooie toekomst in het verschiet te hebben. Echter was de Holland Beker van ’93 niet voor iedereen een feest.

“De Bosbaan is de A-baan van Nederland en Harkstede slechts een B-baan.” 

Het hele weekend liep het bestuur van de Roeibond enigszins verloren rond op het wedstrijdterrein. Ja, het was zeker een mooie baan maar voor hun was er maar één reactie geven na afloop van de Holland Beker: “De Bosbaan is de A-baan van Nederland en Harkstede slechts een B-baan.” Waar de baan internationaal geroemd werd brandmerkte de Nederlandse Roeibond de PTT watersportbaan voor het leven als de minderwaardige baan van Nederland. Ook sprak het bondsbestuur de vernietigende woorden: “Er komt in 97 een WK op de Bosbaan, of geen WK in Nederland” Hoeveel druk het Rijk en regionale partijen ook hebben gezet op de roeibond, deze hield voet bij stuk. Het einde van de Groningse droom werd realiteit.

De Randstedelijke arrogantie van de KNRB brak de naam van de PTT Watersportbaan als “de” baan van Nederland. Hoewel de Nations cup (officieus WK onder de 23) en het WK voor veteranen nog plaatsvonden was dit slechts een troost voor het verlies van nationale erkenning. De ziel was gebroken. De benoeming tot B-baan ontdeed de PTT watersportbaan van de prestige die zij genoot. Ook de Holland Beker trok zich naar één jaar terug : “Het hart van de Holland Beker ligt in Amsterdam” gaf zij op als reden. Het ooit ingecalculeerde aantal van minimaal vier wedstrijden per jaar slankte af naar slechts één verzekerde wedstrijd per jaar: De Martini Regatta, de wedstrijd waar het mee begon. De ambitie gebroken en weer terug bij af. De baan van internationaal pronkjewail gedegradeerd tot die winderige baan daar hoog en ver weg in het Noorden waar eens in de zoveel tijd naar afgereisd moest worden.

Het drieluik:

Deel 1 – De Martini Regatta

Damion fotografeert en maakte zijn eigen rapportage van de huidige staat van de roeibaan in Harkstede. Bekijk deze hier.