Ik weet niet hoe ik hem moet bedanken. Als dat niet zo omstreden zou zijn in het Rusland van de 21ste eeuw en als-ie niet zo aartsonaantrekkelijk zou zijn, zou ik hem wel plat op de bek willen zoenen. Wat allerlei mensen en organisaties al járen voor elkaar proberen te krijgen, lukt hem door één lullig wetje door de Doema te jagen.

Al minstens sinds 2008 doet in Nederland de Alliantie Gelijkspelen, waarin zes partners van statuur met elkaar samenwerken, verschrikkelijk zijn best om homoacceptatie in het algemeen en in de sport in het bijzonder op de agenda te krijgen. Heel soms lukt dat een beetje. De KNVB die een actieplan ‘Voetbal voor iedereen’ uitbrengt, NOC*NSF en COC Nederland die in gesprek gaan over maatregelen voor homoacceptatie vóór, tijdens en na Sotsji.

Maar er was het zinloze geweld van een Russische antihomopropagandawet voor nodig om de hele wereld ervan te doordringen dat er misschien hier en daar nog iets schort aan dat essentiële mensenrecht.

Wie had dat gedacht? Vladimir Vladimirovitsj Poetin als ambassadeur van homorechten, de beste pleitbezorger voor de goede zaak die de homobeweging in tijden heeft gekend. Het enige dat de man ervoor nodig had om het onderwerp definitief op de internationale agenda te zetten was een miezerig wetje dat het juist verbiedt om propaganda te maken voor homoseksualiteit. Omdat je de tere Russische kinderzieltjes nou eenmaal beter kunt confronteren met YouTube-filmjes van potenrammende hooligans dan met twee jongens die hand in hand lopen.

Schaars zijn de staatslieden die nog vóórdat de inkt van de handtekening goed en wel droog is, hun eigen wet al zo met voeten treden. Er is sinds het inwerkingtreden bijna geen land in de wereld te vinden waar de wet niet wordt bediscussieerd.

De Russische beer heeft een domme inschattingsfout gemaakt door de wet zo kort voor de prestigieuze, miljarden verslindende Olympische Winterspelen in Sotsji te lanceren. Opmerkingen van Poetin om de wereld milder te stemmen als “homo’s zijn welkom in Sotsji, maar ze moeten wel van onze kinderen afblijven” zijn olie op het vuur van de internationale verontwaardiging.

Poetin hoefde zijn antihomowet alleen nog maar aan te kondigen om homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders maar goddank ook heel veel hetero’s wereldwijd metershoog de gordijnen in te jagen. In ons land voorzagen homo’s de herdenking van 400 jaar betrekkingen tussen Rusland en Nederland permanent van regenboogkleuren. Nu de wet er eenmaal is, zijn de rapen internationaal helemaal gaar. Behalve wellicht een paar instemmend knikkende staatshoofden van Afrikaanse snit die doorgaans toch al weinig te zoeken hebben op Winterspelen, kreeg hij de hele wereld over zich heen, om het maar eens homopropagandistisch uit te drukken.

Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, allemaal sturen ze tweederangs vertegenwoordigingen naar Sotsji. President Obama gaat het verst in het pesten van zijn Russische ambtgenoot: hij stuurt de lesbische tennisster Billy Jean King en de eveneens lesbische ijshockeyster Caitlin Cahow naar Sotsji. Nederland – doof voor de oproepen van homo-organisaties, schrijver Arthur Japin en de Britse acteur Stephen Fry – stelt daar tot troost van Poetin, maar vooral om onze handelsbelangen zeker te stellen, de zwaarst mogelijke delegatie tegenover. Een klap in het gezicht van allen die gelijkheid en gelijkwaardigheid van iedereen – homo, lesbo, bi, transgender en hetero – nastreven en zeker in het gezicht van alle homoseksuele sporters in Sotsji.

De rechtvaardiging van de aanwezigheid van Koning, Koningin, premier en minister van sport aan de Zwarte Zee kan alleen nog het voornemen van Mark Rutte zijn in Sotsji zijn verloving met Sven Kramer bekend te maken. De regenboogvlag kan uit!

slider column hans